Connect with us

Reabilitarea Filarmonicii începe cu bani de la bugetul județean: contractul de lucrări va fi semnat cu Iasicon

Repere istorice

Reabilitarea Filarmonicii începe cu bani de la bugetul județean: contractul de lucrări va fi semnat cu Iasicon

Consiliul Județean (CJ) va începe proiectul de reabilitare a clădirii Filarmonicii cu fonduri de la bugetul județean, având în vedere întârzierea lansării programului european în care vor fi obținute, ulterior, finanțările necesare.

Proiectul este propus pentru finanțare în cadrul Programului Regional Nord-Est, dar o actualizare a autorității de management, din decembrie 2023, arată că apelul ar putea fi lansat cel târziu în august 2024, iar perioada de contractare a fost stabilită pentru octombrie 2024 – februarie 2025. În aceste condiții, CJ va demara proiectul cu fonduri proprii urmând ca, ulterior, să obțină banii europeni.

Fondurile UE sunt asigurate în cadrul unui parteneriat cu Primăria Iași, pe o axă unde Iașul are bani pre-alocați. Alocarea de fonduri de la bugetul județean permite CJ să semneze contractul de lucrări cu Iasicon, în condițiile în care licitația a fost finalizată anul trecut. Valoarea totală a investiției se ridică la 81 milioane lei, inclusiv TVA. Contractul de lucrări care va fi semnat cu Iasicon are o valoare 48 milioane lei (fără TVA).

Lucrările vor putea începe în primăvara acestui an, după ce, luni, 29 ianuarie, plenul CJ va aproba o alocare de 2,3 milioane lei pentru proiect, bani care, de altfel, au fost alocați de guvern prin legea bugetului de stat tocmai pentru a finanța lucrările inițiale la Filarmonică. „Autorizația de construire 121/2021 cu termen de valabilitate prelungit până la data de 25.03.2024 nu mai poate fi prelungită, fiind necesară o nouă autorizație de construire”, este un alt motiv pentru care CJ grăbește lansarea lucrărilor.

Odată ce va fi semnat contractul de finanțare pe PRNE, CJ va putea deconta parte din cheltuielile făcute, iar lucrările vor continua, de la acel moment, cu fonduri UE.

Ansamblul clădirilor care formează complexul Filarmonicii este format din:

  • tronsonul 1Casa Alecu Balș este o casă cu parter și două etaje construită în anul 1815. Acest tronson a fost consolidat și reabilitat recent și nu face obiectul proiectului existent (a fost reabilitată acum circa 10 ani și aici funcționează Universitatea de Arte)
  • trononsul 2 – cuprinde săli de concert, săli de studiu și anexe administrative care le deserversc aliniate la str. Cuza Vodă în continuare tronsonului 1. Clădirea a fost construită pe aceeaşi congregaţie in anii 1900 – 1909 pentru dezvoltarea institutului. Tronsonul 2 face obiectul proiectului tehnic existent
  • Tronsonul 3 este format din aripa aflată la strada Vasile Stroescu compusă din unirea a doua case existente cu un corp de legătură şi, mai departe conectarea cu Tronsonul 2 tot printr-un corp de legătură. Corpului de clădiri astfel format i s-a mai adăugat o travee în capăt. Cele două case care fac parte din Tronsonul 3 au fost denumite Tronson 3A şi Tronson 3B. Tronsonul 3A face obiectul proiectului tehnic existent.

„În prezent, ansamblul format din tronsoanele 2 şi 3A au fost preluate în administrarea Judeţului Iaşi — Consiliul Judeţean Iaşi pentru o perioadă de 22 ani sub rezerva începerii lucrărilor de reabilitare în termen de 2 ani de la preluare, în scopul functionării Filarmonicii Moldova laşi”, se arată în proiectul de hotărâre pentru aprobarea realizării investiției, proiect care va fi dezbătut luni de plenul CJ.

O altă decizie importantă care va fi luată de plenul CJ luni vizează transferul unui teren de 9.500 mp în proprietatea Ministerului Culturii, astfel încât autoritatea centrală să poată demara proiectul de construire a unui nou sediu pentru Opera Iași. Terenul se află în Copou, lângă sediul ApaVital, cu deschidere la bld. Carol I. Potrivit Ministerului Culturii, clădirea Operei va avea o amprentă la sol de 5.000 mp, iar valoarea investiției se ridică la 80 milioane eurocitește detalii despre etapele proiectului.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Repere istorice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top