Connect with us

Primele detalii despre parcul eolian EWD de pe raza a trei comune: proiectul a intrat în avizare

turbine eoliene

Energie verde

Primele detalii despre parcul eolian EWD de pe raza a trei comune: proiectul a intrat în avizare

Un proiect despre care APIX.ro a scris în premieră în primăvara acestui an a ajuns în faza de avizare la nivelul instituțiilor de resort. Proiectul a fost inițiat de o companie locală pe raza comunelor Ciohorăni, Miroslovești și Mogosești-Siret.

Potrivit documentației depuse de EWD 2022 SRL la Agenția pentru Protecția Mediului, parcul va avea 8 turbine eoliene, iar capacitatea va fi de 54,4 MW. Compania deține drept de superficie pentru 15 loturi de teren care totalizează 95.600 mp. Din informațiile APIX.ro, deși are acționarat (parțial) distinct, această companie are legătura cu ACK Pașcani – firmă care a intermediat, printre altele, realizarea parcului de la Ruginoasa.

La acest moment, nivelul investiției nu este cunoscut, dar, de regulă, o investiție de o asemenea amploare este de ordinul zecilor de milioane de euro. Parcul de la Ruginoasa, cu 11 turbine, a costat 100 milioane euro. Potrivit inițiatorului, durata de execuție a lucrărilor este estimată la 18 luni.

„Scopul principal al investiției este valorificarea potențialului eolian din jud. Iași, prin construirea unui parc eolian cu o capacitate de 54,4 MW, obținându-se în acest fel energie electrică din surse regenerabile. Fiecare turbină funcționează independent una de alta, funcție de domeniul de viteză a vântului în care a fost proiectată. Turbina este proiectată să funcționeze începând cu viteze ale vântului de 4 m/s, pentru o viteză nominală a vântului de 15 m/s și este întreruptă în funcționare pentru viteze de peste 25 m/s”, se arată în memoriul de prezentare depus la APM.

EWD 2022 SRL a fost înființată în urmă cu doi ani și figurează cu bilanțuri financiare depuse la Ministerul de Finanțe. Compania este deținută în cote egale de Neculai Agavriloaei și Vasile Sandu, primul dintre aceștia fiind partener al fostului senator Florin Constantinescu în firma ACK. Această societate a fost implicată în realizarea parcului de la Ruginoasa și are în pregătire mai multe proiecte de acest tip pe raza județului Iași, alături de parteneri din străinătate.

Din 2020 încoace, în județul Iași este un al doilea val de proiecte „verzi” care, față de valul din 2010, are deja investiții concretizate, un exemplu în acest sens fiind parcul eolian de la Ruginoasa care livrează energie în sistemul național de la începutul anului, o investiție a unui grup condus de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov. Alți investitori majori din străinătate și care își fac simțită prezența la Iași sunt Shikun Binui (cel mai mare constructor din Israel), grupul german VSB (care gestionează parcuri cu 655 de turbine eoliene și 58 de parcuri solare), francezii de la Solveo sau americanii de la Tejas.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Energie verde

To Top