Connect with us

Primele două licitații pentru spitalul regional Iași au o valoare de aproape 100 milioane de lei

macheta spital regional iasi

Proiecte publice

Primele două licitații pentru spitalul regional Iași au o valoare de aproape 100 milioane de lei

Prezentarea de vineri a Ministerului Sănătății (MS) a machetei 3D a Spitalului Regional de Urgențe (SRU) Iași a dus o noutate: pe 31 mai [sau cel târziu în luna iunie] vor fi lansate primele două licitații din cadrul proiectului: una în valoare de 30 milioane lei și cealaltă de 45 milioane lei, ambele sume fiind fără TVA.

Prima licitație face referire la lucrările de pregătire a investiției: organizare de şantier, terasamente şi împrejmuire, excavare grosieră, lucrări de protejare a săpăturii şi lucrări de deviere a utilităţilor. Contractul are o valoare de 29,4 milioane lei [vezi anunțul de intenție publicat în SEAP].

Macheta 3D a SRU Iași prezentată vineri de MS. SRU va fi construit în zona Moara de Vânt

Cea de-a doua procedură vizează supravegherea lucrărilor de construcţii pe toate perioada de implementare a proiectului (48 de luni). Contractantul va acţiona atât în calitate de diriginte de şantier, cât şi în calitate de supervizor. Serviciile constau în supravegherea execuţiei lucrărilor şi aprobarea lucrărilor (inclusiv a cantităţilor, materialelor şi echipamentelor). De asemenea, contractantul va asigura servicii de management de contract şi consultanţă referitoare la contractele de lucrări şi la cele de furnizare de echipamente medicale şi non-medicale, sistem IT şi mobilier. În acest caz, valoarea estimată a contractului se ridică la 44,8 milioane lei [vezi anunțul de intenție publicat în SEAP].

În ceea ce privește lucrările de amenajare a construcțiilor din cadrul viitorului complex spitalicesc, licitația de lucrări ar urma să fie lansată în luna iulie 2023. Aminim că SRU înseamnă un complex de clădiri de 7 etaje, cu 850 de paturi, heliport şi spaţii speciale pentru dezvoltarea profesională a medicilor şi asistenţilor.

„Lucrările sunt împărţite în doua etape: lucrări preliminare şi lucrări principale, tocmai pentru a mai acoperi din decalajul care îl avem în acest moment faţă de planificarea iniţială, astfel încât cel târziu în septembrie să începem împrejmuirea, excavarea, devierea reţelei de 20 kV care o avem pe amplasament, iar undeva spre sfârşitul lunii decembrie să începem lucrările principale, adică fundaţia şi suprastructura”, a declarat managerul de proiect, Cristina Gafton.

Inițial, licitația pentru lucrările preliminare era anunțată pentru luna decembrie 2022. Motivul întârzierii ține de birocrație: abia în aprilie 2023 a fost semnat un protocol de predare a gestionării spitalelor regionale de la MS la o instituție din subordinea autorității centrale, nou înființată: Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS). Această agenție se va ocupa de toate licitațiile aferente proiectelor de construire a celor trei spitale regionale din Iași, Cluj și Craiova.

ANDIS, înființată în vara anului 2022, este condusă de Adrian Popa, fost director al Spitalului Judeţean din Bacău. „Prioritatea numărului unu la acest moment pentru ANDIS este continuarea implementării celor trei proiecte majore de infrastructură din ţară”, a declarat ieri, la Iaşi, Adrian Popa.

Potrivit estimărilor proiectantului SRU, în primul an de funcţionare, spitalul va gestiona peste 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe. Cheltuielile operaţionale ale SRU vor trece pragul de 70 milioane euro anual, în condiţiile în care unitatea va avea 3.000 de angajaţi.

Odată operaţionalizat, SRU va prelua toate responsabilităţile actuale ale Spitalului „Sf. Spiridon” în ceea ce priveşte pacienţii acuţi şi de urgenţă ai unităţii. De asemenea, SRU va prelua şi o parte dintre serviciile actuale ale altor spitale precum Neurochirurgie, Pneumologie, Dr. Parhon, Spitalul de Copii şi maternitatea „Elena Doamna”.

Fondurile pentru construirea SRU sunt asigurate de Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii (credit guvernamental). Într-un scenariu optimist, lucrările principale (amenajarea construcţiilor complexului) vor începe în cursul anului 2024 şi vor finalizate cel mai devreme în 2028.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top