Connect with us

Proiect mixt la Pașcani: locuințe, birouri, unități de învățământ și centre sociale pe 3,2 hectare

Proiecte publice

Proiect mixt la Pașcani: locuințe, birouri, unități de învățământ și centre sociale pe 3,2 hectare

Primăria Pașcani este pe cale a aproba un proiect cu utilizare mixtă, al cărui beneficiar este chiar municipalitatea: Consiliul Județean (CJ) Iași a emis avizul unic pentru această dezvoltare, iar proiectul poate fi aprobat în deliberativul local. Amplasamentul se află în zona de vest a municipiului Pașcani.

Potrivit documentației urbanistice, consultate de APIX.ro, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) presupune amenajarea, pe 3,2 hectare, a unui complex care să cuprindă: servicii publice, locuințe colective, construcții sociale, învățământ, sănătate, comerț, spații de depozitare, birouri, garaje, hale, servicii profesionale, locuri de joacă și spații de recreere.

plansa proiect primaria pascani
Amplasamentul complexului (sursă foto: proiect de PUZ)

În planșa urbanistică figurează șapte blocuri cu un total de 19 tronsoane, la un regim de înălțime cu parter, 2 sau 3 etaje și mansardă. În total, suprafața de teren rezervată de Primăria Pașcani pentru acest proiect este de 32.287 mp, în condițiile în care doar circa 2.000 mp reprezintă fond construit actual.

Demersurile pentru aprobarea proiectului de PUZ au început în martie 2023, iar dezbaterea publică aferentă a avut loc la finalul anului trecut. „Se observă în ultima perioadă tendința de conversie a terenurilor învecinate, care au avut funcțiunea agroindustrială, terenuri pe care activitățile specifice sunt sistate sau nu mai corespund zonei, în zone cu funcțiuni mixte comerț și servicii. De asemenea, se observă dezvoltarea zonei de locuințe individuale, aflate la limita cu aceasta zonă agroindustrială”, se precizează în proiectul de PUZ.

O randare inclusă în PUZ

În ceea ce privește locuințele colective, Pașcaniul are întocmit un studiu de fezabilitate pentru construirea de blocuri nZEB (eficiență energetică) cu finanțare PNRR. De exemplu, pe o parcelă de 8.600 mp, parte din terenul evidențiat în schița de mai sus, sunt propuse trei blocuri cu câte 6 apartamente, cu un nivel al investiției de 9,4 milioane lei. Proiectul de PUZ a fost inițiat în contextul demersului Primăriei Pașcani de a construi astfel de blocuri.

Planșa urbanistică
  • „Prin prezentul proiect se dorește reglementarea din punct de vedere urbanistic a terenului studiat aferent CU 65/2023, în vederea realizarea unei zone mixte, care va cuprinde următoarele funcțiuni: servicii, locuințe colective (locuințe nZEB pentru tineri), construcții sociale + învățământ + sănătate, spații cu destinație comercială + depozitare, spații birouri, garaje + hale, servicii profesionale, locuri de joacă, spații recreere. În funcție de planul de investiție al dezvoltatorului la momentul demarării lucrărilor, numărul de construcții, precum și amplasarea acestora pe teren, soluția poate fi diferită de propunerea de mobilare urbană. Soluția finală se va stabili la faza DTAC, funcție de planul de dezvoltare al investitorului, respectând indicatorii urbanistici avizați și toate normele impuse de legislația în vigoare” – fragment din proiectul de PUZ.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top