Connect with us

Proiectele eoliene iau avânt în județ: un nou parc, cu 9 turbine, la Hârlău

Pe terenul din stânga vor fi 2 dintre cele 9 turbine

Investiții private

Proiectele eoliene iau avânt în județ: un nou parc, cu 9 turbine, la Hârlău

O nouă investiție în energie regenerabilă este propusă în județul Iași, în special pe teritoriul administrativ al orașului Hârlău, respectiv un parc eolian cu 9 turbine, proiect al firmei ACK Pașcani.

Proiectul este într-o etapă avansată de autorizare, după ce a depășit etapa avizului de mediu. Toate terenurile pe care sunt propuse turbinele sunt în proprietatea privată a firmei. În total, este vorba despre o suprafață de 130.000 mp, loturile fiind amplasate între extravilanul comunei Scobinți, la nord de satul Sticlăria și intravilanul orașului Hârlău.

„Accesul în parcul eolian se va face din drumul național 28B pana în apropierea localitatii Fetești, la aproximativ 3 km de Hârlău și de pe drumurile comunale din Scobinți pe drumurile de exploatare de pământ existente ce se vor moderniza. Drumurile de acces vor fi accesibile pe tot parcursul anului pentru transportul componentelor turbinei până în site. Cerințele pentru drumurile de acces în parc sunt aceleași cu cele ale drumurilor interioare ale parcului”, se arată în documentația urbanistică, consultată de APIX.ro.

Zona de construire are un caracter agrar, fiind lipsită de spații rezidențiale, în condițiile în care cea mai apropiată locuință se află la o distanță de aproape un kilometru.

„Studiul de potențial eolian și energetic, întocmit de SC IBCO ENERG SRL, arată că pe terenul respectiv pot fi instalate 9 turbine cu putere nominală de 5.x -6.x KW, adică o putere totală de 60 MW. Cele 9 turbine vor fi amplasate în arealul Scobinți – Hârlău, Jud. Iași la circa 6,4 Km Sud-Vest de orașul Hârlău și la circa 1,5 Km Nord-Vest de Comuna Scobinți la altitudini de la 402 m la 510 m”, se precizează în PUZ.

Astfel, în medie parcul poate genera 6,8 GWh/an, în situația în care o turbină ar funcționa aproape o treime din an la puterea nominală (2.718 ore), conform studiului citat. Planul propus nu intersectează nicio arie protejată, însă se află în vecinătatea unor situri Natura 2000.

„Dacă fiecare turbină ar funcționa individual pe amplasamentul ei, producția de energie electrică a întregului parc ar fi de 114,847 GWh/an. Certificarea acestei producții se va face după obținerea de la producător a curbei garantate (comerciale) pentru vântul măsurat în amplasament”, se mai precizează în proiect.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

To Top