Connect with us

Proiectul MMB de reamenajare a zonei Mitropoliei avansează: CJ a emis avizul unic, urmează dezbaterea în plenul CL

Proiecte publice

Proiectul MMB de reamenajare a zonei Mitropoliei avansează: CJ a emis avizul unic, urmează dezbaterea în plenul CL

Consiliul Județean (CJ) a emis avizul unic pentru proiectul urbanistic propus de Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) în centrul Iașului, care prevede o serie de amenajări pe terenuri libere din jurul Catedralei Mitropolitane.

APIX.ro a prezentat, în premieră, detalii despre proiect în iunie 2020. La mai bine de un an de la acel moment, proiectul este pe cale de a intra în dezbaterea consilierilor locali, în condițiile în care CJ a emis avizul unic. Așa cum APIX.ro relata anul trecut intervențiile majore vor avea loc în special în spatele Catedralei, peste stradă pe terenul care acum este, în cea mai mare parte, neamenajat.

Zona reglementată prin PUZ (terenul are o suprafață totală de aproape 5 hectare)

Intervențiile vor avea loc în două dintre cele trei unități teritoriale de referință (UTR):

  • UTR 2: extindere Facultate de Teologie Ortodoxă (în spatele actualei clădiri) cu imobile cu un regim subsol, parter și 1 sau 2 etaje. În prezent, suprafața construită, din totalul celor aproape 12.000 mp, este de circa 3.200 mp. Proiectul de PUZ propune creșterea suprafeței construibile până la 5.400 mp. În același timp, vor crește suprafețele dedicate circulațiilor și spațiilor verzi.  
  • UTR 3: terenul este de circa 8.300 mp și se află în spatele Catedralei Mitropolitane, peste stradă. În această zonă sunt propuse mai multe imobile (unele lipite una de cealaltă) cu un regim de înălțime variabil – subsol, demisol, parter și 3 etaje (în partea vestică a amplasamentului, în vecinătatea Băii Comunale); subsol, demisol, parter, 3 etaje și mansardă (în partea estică a amplasamentului, la str. Col. Langa) și două niveluri în demisol, parter, 4 etaje și mansardă (în partea sudică, la str. Sf. Andrei). Primele două corpuri principale menționate sunt completate cu alte corpuri de clădiri cu regim mic de înălțime. În urma modificărilor, suprafața construită din UTR3 se va dubla: de la 1.800 mp la peste 3.700 mp. În același timp, suprafața circulațiilor (accese, parcare, alei/trotuare) va crește de la 440 mp la peste 4.000 mp, iar suprafațele libere neamenajate vor dispărea (acum sunt circa 6.000 mp neamenajați).

Recent, Primăria Iași a reafișat planșele urbanistice ale proiectului, schițe care sunt similare cu cele de anul trecut, cu modificări nesemnificative.

Aceasta este zona din spatele Mitropoliei (în partea de jos). Clădirile noi sunt cele evidențiate cu roșu

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top