Proiecte publice
Proiectul Spitalului Regional de Urgență a ajuns în etapa de obținere a autorizației
Proiectarea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență (SRU) a fost finalizată, iar proiectul a ajuns în etapa obținerii autorizației de construire, primul hop fiind Comisia zonală a monumentelor istorice.
„Construire Spital Regional de Urgență Iași, împrejmuiri, organizare de șantier – conform PUZ aprobat prin HCL nr. 111/21.03.2018”, este obiectul proiectul care va fi analizat în următoarea ședință a Comisiei amintite.
Potrivit sursei citate, la acest moment, proiectul a intrat în faza depunerii documentației tehnice de obținere a autorizației de construire. Contractul pentru proiectarea lucrărilor la SRU a fost semnat la sfârșitul anului trecut, iar asocierea care și-a adjudecat licitația este condusă de italienii de la Studio Altieri. Din asociere mai fac parte K-Box Construction Design, Italconsult, Steam, Proiect Consulting și Rheibrucle Arachitecture.
- Citește și Contestația turcilor în cazul SRU Iași a fost respinsă: nici măcar nu a fost judecată pe fond
Pentru proiectarea lucrărilor la SRU, asocierea va încasa 39 milioane lei, în condițiile în care termenul de execuție este decembrie 2022. Ulterior, în 2023, poate fi lansată licitația de execuție a lucrărilor având în vedere că SRU are finanțare asigurată de la guvern (credit bancar) și de la Comisia Europeană (fonduri nerambursabile).
Potrivit Ministerului Sănătății, la SRU vor fi gestionate circa 45.000 de cazuri/an (internare continuă), 100.000 de urgențe și 258.000 de servicii ambulatorii. Așa cum APIX.ro a scris în trecut, cheltuielile operaționale sunt estimate la circa 75 milioane euro/an, în condițiile în care venitul anul estimat se ridică la peste 80 milioane euro/an.
SRU va fi un complex de clădiri cu 7 niveluri (subsol, parter și 5 etaje), în condițiile în care parcarea subterană va fi pe două niveluri – în total (cu tot cu locurile de la nivelul solului), vor fi peste 1.500 de locuri de parcare. „Partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 etaje complete (subsol, parter și primul etaj), în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare (3 și 4). Vor fi trei turnuri cu secțiuni pătrate, cuprinzând unitățile cu secții, care se ridică ded la etajul 2 până la etajul 5 (4 etaje în total). Terasele de deasupra etajului 1, între curțile interioare, precum și terasa deasupra nivelului 3 sunt prevăzute a fi acoperite cu vegetație”, potrivit MS.
„SRU va înlocui rolurile și va prelua responsabilitatea pentru toți pacienții acuți și de urgență ai Spitalul Sf. Spiridon. Circa 200 de paturi vor fi transferate la SRU de la alte cinci spitale (Neurochirurgie, Pneumologie, Parhon, Sf. Maria și Maternitatea Elena Doamna, n.r.). Forța de muncă estimată: circa 3.000 de angajați”, au mai spus reprezentanții MS.