Connect with us

Propunere pentru UAIC: pistă de alergat în jurul lacului din Grădina Botanică

Mișcări civice

Propunere pentru UAIC: pistă de alergat în jurul lacului din Grădina Botanică

Un grup de arhitecți ieșeni propune amenajarea unui piste de alergat în jurul lacului din Grădina Botanică, după un concept intitulat „Highlight running”.

Highlight running este o pistă de alergat sintetică integrată într-un cadru natural. Conceptul este creat de un grup de arhitecți tineri, iar ideea a aparut din dorința și necesitatea de a face sport în natură. În comunitatea ieșeană se simte nevoia unei piste de alergat într-un cadru natural, în ideea în care în Municipiul Iași actualmente nu există o pistă destinată exclusiv acestui sport cu excepția pistei de atletism din cadrul Stadionului Municipal, care nu are o distanță mai mare de aproximativ 400 m”, spun inițiatorii.

Traseul propus de arhitecți
  • Conceptul Highlight running poate fi realizat în zona de Vest a Grădinii Botanice din Iași, în jurul lacului de acumulare. Fluxul de persoane și morfologia terenului recomandă această zonă pentru activități sportivе. Traseul propus este compus dintr-un traseu existent și un traseu prin padurea de pe latura de Vest a lacului. Traseul existent ce mărginește latura de Est a lacului de aproximativ 1.200 m se desfășoară pe Șoseaua Munteni, aceasta fiind utilizată drept zonă de relaxare și plimbare în aer liber. Conceptul propune continuarea traseului prin padurea de pe latura de Vest cu o lungime de aproximativ 1.400 m. Circuitul  va avea o lungime totală de aproximativ 2.600 m desfășurată pe o suprafață relativ plană.

Care sunt avantajele unei astfel de piste de alergat, potrivit inițiatorilor:

  • Este o atmosferă propice sportului, existând deja cetateni antrenați de dorința de mișcare în zona Grădinii Botanice
  • Alergi fără a avea teama de a te accidenta călcând în denivelările de pe carosabil.
  • Te simți puțin “atlet”, poți să intri “în turnantă” sau “în linie dreaptă”.
  • Îți poți seta target-uri pentru fiecare zi în parte/săptămână.

Grădina Botanică este administrată de Universitatea „Al.I.Cuza”, dar o bună parte din aceasta este lăsată de izbeliște: scările sunt grav deteriorate, iar aleile arată ca după bombardament.

Articole din categoria Mișcări civice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top