Connect with us

Punct final în proiectul de 10 mil. euro la Aeroportul Iași. Ce urmează?

Proiecte publice

Punct final în proiectul de 10 mil. euro la Aeroportul Iași. Ce urmează?

Aeroportul Internațional Iași a încheiat proiectul în valoare de aproape 10 milioane euro, proiect finanțat parțial cu fonduri europene. Planul de dezvoltare al autorităților vizează un nou proiect, de 75 milioane euro, care ar urma să fie finalizat până la sfârșitul anului 2023.

O primă componentă a proiectului a vizat lucrări de modernizare a infrastructurii aeroportuare: extindere platformă debarcare-îmbarcare (de la 9 la 13 locuri de parcare pentru aeronave), o nouă cale de rulare pentru acces la pista de decolare – aterizare (legătura dintre platforma extinsă și actuala pista), lucrări de marcaje, lucrări de balizaj și iluminat platformă și, nu în ultimul rând, lucrări de canalizare.

„Proiectul a presupus extinderea platformei de staționare a aeronavelor cu încă 5 locuri. Totodată, s-a mai realizat o cale de rulare pentru aeronave prin care s-au redus timpii de operare la pistă, de la 8-9 minute la circa 5 minute. Aceste investiții vor duce la o reducere a emisiilor de gaze cu 40%, în faza de rulaj, având în vedere scăderea timpilor de operare a aeronavelor”, a declarat Cosmin Pricop, director tehnic al Aeroportul Internațional Iași.

Cea de-a doua componentă a vizat întocmirea unui masterplan de dezvoltare a aerogării. În baza acestui masterplan, plenul Consiliului Județean (CJ) a decis, în februarie 2021, modernizarea Aeroportului pe partea de vest (actualul amplasament). Firma Consitrans, cea care a executat masterplanul, are termen vara aceasta să livreze studiul de fezabilitate. Ulterior, CJ va depune un proiect de 75 mil. euro pentru acceasarea de fonduri nerambursabile.

Coordonator al proiectului Apix.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat atât cu mass-media locale, cât și centrale.

Articole din categoria Proiecte publice

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top