Repere istorice
Reabilitarea Podului de Piatră costă 17 milioane lei: urmează lansarea licitației de execuție
Primăria Iași pregătește lansarea licitației pentru reabilitarea Podului de Piatră. Un prim pas decisiv în acest sens va fi făcut la finalul acestei săptămâni: joi, Consiliul Local (CL) va aproba proiectul tehnic al investiției, iar indicatorii tehnico-economici arată un necesar de finanțare de 16,8 milioane lei (inclusiv TVA).
În mod normal, după aprobarea în CL a investiției, Primăria trebuie să lanseze, pe termen scurt, licitația de execuție. Lucrările efective de restaurare a monumentului istoric ajung la circa 10 milioane lei. Podul a fost construit în secolul al XIX-lea și, până în anii 1970 a fost utilizat inclusiv rutier. Destinația actuală este de pod pietonal.
Expertizele realizate de specialiști arată că podul prezintă degradări semnificative, inclusiv căderi de bucăți de piatră. De asemenea au fost constatate fisuri, crăpături și dislocări. Concluzia experților a fost că „podul se află într-o stare total nesatisfăcătoare și necesită intervenții de reabilitarea și consolidare”. În lucrările de reabilitare va fi utilizată piatră naturală, cel puțin așa se arată în documentația tehnică.
„Lucrările de consolidare și reparații au ca scop refacerea părții avariate sau deteriorate a construcției. Pe timpul intervențiilor, se va asigura echilibrul static, rezistența și stabilitatea întregii structurii care să preîntâmpine prăbușirea acesteia, atât în ansamblu cât și a unor părți. De asemenea, se vor amenaja și asigura pante de scurgere a apelor pluviale și a celor din albie care pot să varieze pe timpul lucrărilor de intervenție”, se arată în proiectul de hotărâre pe care îl vor dezbate consilierii locali în ședința ordinară de joi, 19 decembrie.
Odată ce va fi lansată o licitație și identificat un constructor, lucrările ar trebui finalizate în cel mult 12 luni.