Connect with us

Proiectele-fantomă ale Primăriei: 5 ani de la lansarea reabilitării zonei Podului de Piatră, niciun pas înainte (II)

Alegeri 2024: idei și proiecte

Proiectele-fantomă ale Primăriei: 5 ani de la lansarea reabilitării zonei Podului de Piatră, niciun pas înainte (II)

Primăria Iași a obișnuit ieșenii, în ultimii cel puțin zece ani, cu lansarea mai multor proiecte pe care, însă, nu le-a implementat. APIX.ro continuă seria de articole cu prezentarea acelor investiții vehiculate în conferințe de presă și pe paginile de comunicare a Primăriei, proiecte care au rămas la stadiul de randare sau machetă.

Un astfel de caz este cel al reabilitării zonei fostei piețe din Podul de Piatră. În iunie 2019, Primăria Iași lansa o serie de randări, iar, la acel moment, erau trei variante de modernizare: parc, parcare subterană sau o bretea pentru viraj la dreapta de pe bld. Nicolae Iorga pe şos. Naţională. În final, Primăria a anunțat amenajarea unui parc suspendat cu parcare.

randare proiect primarie
Cum susținea Primăria Iași că va arăta piațeta Podului de Piatră

În anul electoral 2020, luna iunie, Primăria readuce în atenția publică proiectul cu organizarea unei licitații de proiectare, iar, în acest sens, a fost prinsă în buget o sumă de 100.000 lei. Contractul a fost semnat în august 2020 cu YDA Proiect Consulting pentru 47.100 lei. De atunci, pe acest proiect s-a așternut praful, dar nu este exclus ca ideea să apară din nou public având în vedere intrarea în campania electorală.

achizitie primaria iasi
În iunie 2020, Primăria anunța licitația de proiectare
finalizare achizitie primaria iasi
În septembrie 2020, Primăria anunța finalizarea licitației de proiectare în plină campanie electorală. De la acel moment, pe acest proiect s-a așternut praful – bani aruncați „pe fereastră”

În anii 2021, 2022, 2023 și 2024, în fiecare an, în bugetul local a fost inclusă următoarea cheltuială: „proiectare, studii, taxe avize piațeta Podu de Piatră” cu o sumă alocată de 56.050 lei, care reprezintă, practic, diferența între suma bugetată în anul 2020 și valoarea contractului de proiectare.

parc suspendat iasi
Ieșenii au rămas cu randările

Dar, proiectul pare „îngropat” încă din campania electorală din 2020, având în vedere că indicatorii tehnico-economici nu au fost aprobați în Consiliul Local și nu a fost lansată licitația de lucrări. În plus, sunt deja peste 3 ani de la realizarea proiectării, astfel că documentația tehnică oricum ar trebui revizuită, mai ales în contextul în care piața materialelor de construcții a „explodat” după pandemie.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Alegeri 2024: idei și proiecte

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top