Connect with us

Asociațiile „pro-autostradă”: Maturizarea proiectului A8 este tergiversată în mod vădit, protestele ar putea fi reluate

asociatiile pro-autostrada intalnire camera de comert si industrie iasi

Proiecte publice

Asociațiile „pro-autostradă”: Maturizarea proiectului A8 este tergiversată în mod vădit, protestele ar putea fi reluate

Asociațiile care militează pentru construirea de autostrăzi critică dur, într-un comunicat comun, modul în care autoritățile centrale gestionează proiectul A8. Reacția acestora vine după ce, vineri, la sediul Camerei de Comerț și Industrie Iași, a avut loc o întâlnire pe tema A8, cea mai mare parte a proiectului fiind blocată.

Potrivit asociațiilor („Moldova vrea autostradă”, „Împreună pentru A8” și „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”), maturizarea autostrăzii A8 este tergiversată în mod vădit „din lipsă de interes, rea-voință, exces birocratic sau incompetență profesională”. În context, amintim că sectorul montan (Miercurea Nirajului – Leghin) are indicatori aprobați, dar licitațiile încă nu sunt lansate, iar sectorul ieșean (Moțca – Ungheni) are o întârziere în implementare de aproape doi ani.

„Asistăm, de doi ani de zile, la întârzieri nejustificate, amânări ce ar fi putut fi evitate prin mai multă implicare și o lentoare în construirea Autostrăzii A8 Târgu Mureș – Iași – Ungheni care are riscuri majore pentru ducerea la indeplinire a acestui proiect. Doi ani de discuții interminabile, ședințe fără rezultate și promisiuni sterile ne-au adus în punctul de a vă cere aplicarea neintârziată a tuturor punctelor prezentate în acest apel public”, se arată în comunicatul comun al celor trei organizații.

Asociațiile civice au solicitat Ministerului Transporturilor și CNAIR adoptarea, în regim de urgență, a mai mult măsuri și au avertizat că, în caz contrar, vor organiza proteste. Lista măsurilor:

  • monitorizarea strictă, cu informare publică imediată, a progresului loturilor Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Vânători Neamț (Leghin) – Moțca. Aveți obligația să încadrați aceste lucrări în PNRR (termen final implementare investiție- 30.06.2026);
  • lansarea imediată, cel târziu în luna aprilie 2024, a procedurii de achiziție publică pentru proiectarea și execuția loturilor Miercurea Nirajului – Sărățeni și Pipirig – Leghin. Aceste loturi au Rapoartele de Audit pe Siguranță Rutieră finalizate, amânarea lor nu are nici o justificare!
  • derularea cu celeritate a contractelor de Audit pe Siguranță Rutieră pentru restul loturilor din sectorul montan al A8 la care avem HG pentru indicatorii tehnico-economici. Acest lucru este întârziat încă din anul 2023!
  • pregătirea și finalizarea cât mai urgentă a caietelor de sarcini pentru următoarele 4 loturi ale sectorului montan din A8: Sărățeni – Joseni, Joseni – Ditrău, Ditrău – Grințieș, Grințieș – Pipirig și lansarea licitațiilor de proiectare și execuție în cel mai scurt timp posibil;
  • mobilizarea prestatorului Consitrans SRL pentru finalizarea etapei de proiectare, inclusiv obținerea Acordului de Mediu și a Proiectului Tehnic pentru tronsonul Moțca-Lețcani-Ungheni, în cursul anului 2024. Acest proiect are o întârziere majoră, de 22 luni!
  • reluarea imediată a ședințelor de progres pentru autostrăzile Moldovei organizate de CNAIR împreună cu proiectanții și societatea civilă, și informarea săptămânală a publicului despre progresul acestui proiect de importanță geostrategică majoră;
  • o întâlnire urgentă cu ministrul Transporturilor, dl. Sorin Grindeanu și cu directorul general al CNAIR, dl. Cristian Pistol.

În comunicat se mai precizează că participanții la întâlnirea de la CCII s-au arătat „profund nemulțumiți” de modul în care instituțiile publice cu roluri și responsabilități în gestiunea proiectelor de infrastructură rutieră mare (MT, CNAIR) gestionează proiectul Autostrăzii Unirii Târgu Mureș – Iași – Ungheni.

„Autostrada A8 are o importanță strategică majoră, la nivel european. Acest proiect se prelungește pe relația Chișinău – Odesa, conectând astfel Ucraina maritimă și Moldova de pe cele două maluri ale Prutului cu centrul Europei, un vector de dezvoltare esențial al întregii zone, cu implicații geopolitice și strategice de cel mai înalt grad”, se mai arată în comunicat.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top