Connect with us

SCHIȚE Tot ce trebuie să știi despre prima pistă de biciclete din Iași, care leagă Copoul de Tudor: cea mai mare parte a pistei va fi pe carosabil

Trafic

SCHIȚE Tot ce trebuie să știi despre prima pistă de biciclete din Iași, care leagă Copoul de Tudor: cea mai mare parte a pistei va fi pe carosabil

Prima pistă de biciclete (care va avea continuitate) ar urma să fie realizată între rond Agronomie și zona Tudor Vladimirescu. În cea mai mare parte, pista va fi pe carosabil. De asemenea, în premieră pentru Iași, vor fi introduse treceri special amenajate pentru bicicliști în intersecții.

Pista pentru bicicliști a fost împărțită în cinci tronsoane pe traseul: rond Agronomie – Gheorghe Asachi – Lascar Catargi – Vasile Conta – Piața Independenței – bld. Independenței – str. Sărăriei – str. Elena Doamna – str. Pădurii – bld. Tudor Vladimirescu. Detalii despre fiecare tronson în parte sunt prezentate mai jos.

„Intenția noastră este ca pista de biciclete pe axa nord-sud să fie un proiect pilot, iar ulterior să realizăm un Master Plan la nivelul orașului pentru infrastructura de biciclete. Am identificat surse de finanțare pentru astfel de proiecte, recent a fost publicat în Monitorul Oficial un ghid pentru accesarea de fonduri în cadrul programului național pentru dezvoltarea insfrastructurii velo. Primăria Iași poate obține o sumă de până la 37 milioane lei”, a declarat viceprimarul Daniel Juravle, inițiatorul proiectului.

Traseul pistei – detalii despre fiecare tronson în parte (cu tot cu schițe), inclusiv cu modificările propuse pentru circulația rutieră, puteți citi în detaliu în rândurile ce urmează

Pe unde va trece traseul pistei și ce schimbări în trafic sunt prevăzute

Pista de biciclete va începe începe din Rond Agrononomie și va continua pe trotuarul de pe partea stângă sens de mers coborâre către Strada Gheorghe Asachi:

  • În acest segment va fi înființată o trecere de pietoni, retrasă, amplasată pe șoseaua {tefan cel Mare și Sfânt;
  • Pista de biciclete va fi amplasată pe trotuar marcată, delimitată prin borduri denivelate;
  • Pe Strada Mihai Costăchescu trecerea de pietoni va fi retrasă, se va institui sens unic de intrare dinspre Bulevardul Carol I până la intersecția cu Strada Codrescu, tronsonul cuprins între Strada Codrescu și Strada Sărărie va rămâne cu sens dublu;
  • În zona Super Copou pista de biciclete va fi amplasată pe trotuar prin spatele alveolei și a stației de transport în comun, se vor muta stâlpii și panoul publicitar, parcarea autovehiculelor nu va fi desființată.
Traseul pistei începe din rond Agronomie, pe trotuar
Zona Super Copou

Pista de biciclete va continua pe Strada Gheorghe Asachi (stradă cu sens unic) unde parcarea autovehiculelor va fi eliminată, astfel una din benzile de deplasare a autovehiculelor va fi transformată în bandă cu dublu sens destinată bicicletelor.

Trecerea dinspre bld. Carol I spre str. Gh. Asachi

Strada Lascăr Catargi devine stradă cu sens unic de la intersecția cu Strada Gheorghe Asachi sens de mers coborâre către intersecția cu Strada Vasile Conta.

  • Se vor amplasa elemente suplimentare de delimitare a pistei de biciclete în zona Grădiniței cu Program Prelungit numărul 8.
  • Una din benzile de circulație destinate autoevhiculelor de pe Strada Lascăr Catargi va deveni bandă dublu sens pentru circulația bicicletelor, amplasată pe partea stângă coborâre.

În intersecția Strada Lascăr Catargi cu Strada Vasile Conta pista de biciclete va fi amplasată pe carosabil urmând ca aceasta să fie amplasată pe esplanada Parcului Independenței și nu pe carosabil, către Bulevardul Independenței. Se va folosi trecerea de pietoni din dreptul Monumentului Independenței pentru a traversa pe partea dreaptă a Bulevardului Independenței.

Traseul pistei continuă dinspre Lascăr Catargi spre Piața independenței pe o trecere specială pe str. Vasile Conta
Bicicliștii vor tranzita Piața Independenței și, ulterior, vor intra pe bld Independenței prin zona trecerii de pietoni a bld. independenței

În intersecția Bulevardul Independenței – Strada Mihai Eminescu se va retrage geometria intersecției astfel benzile destinate circulației la stânga ale autovehiculelor vor fi amplasate cap în cap.

Odată ce vor intra pe bld. Independenței, bicicliștii vor circula pe carosabil până spre capătul pistei

Pista de biciclete va continua pe Bulevardul Independenței către Strada Sărărie pe partea dreaptă sens de coborâre către intersecția Strada Sărărie – Strada Cucu – Strada Elena Doamna, intersecție ce va fi semaforizată, astfel pista de biciclete va fi amplasată pe trecerea de pietoni, va continua pe banda 1 de decelerare din fața Palatului de Justiție Iași, după care va intra prin parcul din apropierea Sinagogii Merarilor și se va continua pe Strada Pădurii pe partea dreaptă sens de mers coborâre către intersecția cu Bulevardul Tudor Vladimirescu. Tronsonul de pistă de biciclete de pe Strada Pădurii va fi cu dublu sens.

De la intersecția Strada Pădurii – Bulevardul Tudor Vladimirescu până în intersecția Bulevardul Tudor Vladimirescu – Strada Elena Doamna – Strada Vasile Lupu pista de biciclete în dublu sens va fi amplasată pe partea dreaptă între limita bordurii și locurile de parcare reamenajate de-a lungul acestui tronson. Circulația bicicletelor va fi protejată de circulația autovehiculelor de pe banda 1 prin amplasarea locurilor de parcare de-a lungul Bulevardului Tudor Vladimirescu.

În intersecția Bulevardul Tudor Vladimirescu – Strada Elena Doamna – Strada Vasile Lupu pista de biciclete va fi amplasată pe trecerile de pietoni semaforizate și va continua pe partea stângă sens de mers dinspre intersecția menționată către pod Tudor Vladimirescu.

Bicicliștii vor tranzita intersecția Bucșinescu pe o trecere special amenajată pe str. Vasile Lupu
  • Se vor elimina butonii cu aprindere solară de pe linia de tramvai a aceluiași sens de mers, se va amplasa un panou de preselectare benzi de circulație și se va permite accesul auto pe aceasta.
  • Banda 1 de circulație a sensului de mers menționat anterior va fi transformată în pistă de biciclete cu dublu sens.

Între pod Tudor Vladimirescu (intersecția Bulevardul Profesor Doctor Dimitrie Mangeron – Bulevardul Chimiei – Bulevardul Tudor Vladimirescu) și intersecția Bulevardul Tudor Vladimirescu – Aleea Profesor Gheorghe Alexa pista de biciclete va fi amplasată pe carosabil până la trecerea de pietoni din fața complexului comercial Iulius Mall.

Capătul pistei, în Tudor Vladimirescu

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Trafic

To Top