Connect with us

Se dezbat bugetele municipiului și județului: cheltuieli de un miliard de euro

Local

Se dezbat bugetele municipiului și județului: cheltuieli de un miliard de euro

Consiliul Local (CL) și Consiliul Județean (CJ) Iași dezbat, luni, în ședințe distincte, bugetele pe anul 2024, cheltuielile cumulate ale administrației locale și județene apropiindu-se de pragul de un miliard de euro (4,5 miliarde lei), dar investițiile sunt de doar o treime din această sumă. UPDATE – Ambele bugete au fost aprobate la limită (cu majoritate simplă).

Primarul Mihai Chirica și șeful CJ Costel Alexe vor avea emoții: ambii au nevoie de un „vot de aur” pentru aprobarea bugetului. La Primărie, totul depinde de înscăunarea celui de-al doilea viceprimar: dacă Răzvan Timofciuc va fi desemnat vice, atunci aprobarea bugetului devine o formalitate.

La CJ, incompatibilitatea unui liberal și absența unui consilier PMP duc la situația în care lipsește un vot pentru aprobarea hotărârii, vot care, însă, ar putea veni de la un consilier PSD, aflat în proces de excludere din partid, după cum relatează „Ziarul de Iași”.

PNRR – principala sursă de finanțare a investițiilor

Fondurile PNRR reprezintă una dintre principalele surse de finanțare a cheltuielilor de dezvoltare, fiind despre circa 650 milioane lei: 450 milioane lei la Primărie și circa 200 milioane lei la Consiliul Județean. La nivelul municipiului Iași, investițiile totale se apropie de pragul de un miliard de lei (se adaugă fondurile proprii, credite și cheltuielile instituțiilor din subordine), în timp ce, la CJ, bugetul de dezvoltare ajunge la 530 milioane lei.

La Consiliul Local vor fi citite și peste 100 de amendamente la buget: 60 depuse de PSD și 47 depuse de USR. Mare parte din aceste amendamente probabil vor fi respinse de noua majoritate din CL (PNL, PMP și Timofciuc).

  • Descarcă amendamentele depuse de PSD și cele depuse de USR. Vezi la ACEST LINK bugetul detaliat al municipiului Iași pe anul 2024 (format pdf).

Printre cele mai importante investiții ale municipalității se numără modernizarea transportului public (achiziția de tramvaie și autobuze, construirea depoului și altele), reabilitarea de școli, modernizarea infrastructurii rutiere (în special zona Bucium), construirea de blocuri sociale (Grădinari) și finalizarea proiectelor începute în anii trecuți (proiecte europene, parcul din fața Teatrului Național etc.).

În cazul CJ, cele mai mari investiții vizează infrastructură spitalicească și cea școlară sau reabilitarea drumurilor județene. În acest an este de așteptat ca CJ să inaugureze parcul industrial de la Lețcani: lucrările au început în anul 2021, dar implementarea nu a fost conform cu așteptările. În același timp, CJ ar trebui să facă pași decisivi în pornirea investițiilor în parcurile industriale de la Pașcani și Holboca.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top