Connect with us

Bugetul Iașului pe anul 2024: primele cifre și lista principalelor investiții

Proiecte publice

Bugetul Iașului pe anul 2024: primele cifre și lista principalelor investiții

Primăria Iași a publicat bugetul orașului pe anul 2024 într-o formă simplificată, pe capitole bugetare, fără a detalia lista de investiții și prioritățile pe anul acesta. În schimb, ținând cont de proiectele în derulare ale municipalității, APIX.ro prezintă o lista cu principalele investiții ale instituției în cazul cărora vor începe lucrări anul acesta.

Bugetul general al Iașului ajunge la 2,4 miliarde lei. Cea mai mare pondere o are bugetul local [propriu] al instituției (1,6 miliarde lei), urmat de cheltuielile serviciilor (școli, spitale și altele) din subordine (560 milioane lei) și bugetul creditelor (285 milioane lei).

Structura bugetului general al Iașului – click pe imagine pentru a o mări

Lista principalelor investiții pe categorii de financațare

Investițiile sunt finanțate din mai multe surse, după cum urmează:

  • fonduri PNRR și bugetul local: cca 620 milioane lei
  • credite externe și intere: cca 140 milioane lei
  • veniturile proprii ale instituțiilor din subordine: 42 milioane lei

Astfel, cheltuielile de dezvoltare ale Iașului sunt estimate, în acest an, în jurul sumei de 800 milioane lei (o treime din bugetul general). La acest moment, nu este publică o listă completă a investițiilor. Primăria publică doar o formă simplificată a bugetului, de doar 13 pagini (descarcă proiectul), în care se arată care sunt alocările pe fiecare capitol bugetar în parte.

În schimb, ținând cont de faptul că proiectele noi aproape că nu există la Primărie (investițiile sunt, de regulă, rostogolite an de an, și doar unele ajung în pragul finanțării), APIX.ro prezintă mai jos principalele proiecte despre care este cunoscut faptul că lucrările vor începe în acest an:

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top