Connect with us

Mitropolia începe proiectul din Moara de Vânt, în cadrul căruia va amenaja și un observator astronomic

Local

Mitropolia începe proiectul din Moara de Vânt, în cadrul căruia va amenaja și un observator astronomic

Arhiepiscopia Iașilor va demara, în acest an, proiectarea ansamblului pe care îl va construi în Moara de Vânt pe un teren oferit gratuit de Primăria Iași, fiind vorba despre o suprafață de aproape 8 hectare. Conform hotărârii adoptate anul trecut de Consiliul Local, instituția de cult are termen 10 ani pentru construirea ansamblului, altfel terenul va reveni în domeniul public.

„Demararea procesului de proiectare a Campusului Sfântul Ierarh Varlaam din Moara de Vânt, pe un teren alocat de Primăria Municipiului Iași”, este primul proiect care figurează pe lista de priorități a Arhiepiscopiei Iașilor, într-un raport dat recent publicității.

Conform aceluiași document, în cursul anului 2023, în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor au existat un număr total de 450 de șantiere ce au vizat lucrări de construire, consolidare, reparare, restaurare, pictare, restaurare pictură, renovări la lăcașurile de cult, case parohiale, cancelarii parohiale, centre social pastorale, cultural-educaționale, centre medicale, de tratament, policlinici, chilii/ case mănăstirești și alte edificii.

Terenul dat gratuit de Primăria Iași se află în apropierea viitorului spital regional

În primul rând, proiectul MMB prevede amenajarea unor unități de învățământ pentru circa 1.000 elevi, un complex care s-ar întinde pe 3,5 ha, respectiv: o grădiniță, o școală primară și gimnazială, un liceu și o fermă.

Ansamblul propus de instituția de cult va mai cuprinde construcții precum:

  • o biserică, desfășurată pe o suprafață de 0,5 ha
  • o bază sportivă, cu terenuri exterioare de fotbal, baschet, handbal, tenis, badmington, piste de alergare, sală de sport pentru handbal, baschet, volei și gimnastică, bazin de înot – pe un teren de 1,5 ha
  • un pavilion dedicat explorării spațiului, compus din muzeul spațiului, rampă de lansare, simulator aviatic, observator astronomic – pe un hectar de teren
  • campus și ansamblu adminstrativ, compus din spații de cazare elevi și profesori, spații administrative, parcări, spații tehnice și alte activități similare – pe un teren de 1,5 ha
  • zona de cazare va cuprinde case în regim duplex și un cămin pentru 80 de copii în camere simple și duble
Schița ansamblului (click pe imagine pentru a o mări)

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top