Connect with us

A fost lansată licitația pentru construirea spitalului regional Iași: 370 milioane euro

Proiecte publice

A fost lansată licitația pentru construirea spitalului regional Iași: 370 milioane euro

Constructorul Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași va fi desemnat în cursul acestui an: licitația de execuție a lucrărilor a fost lansată, iar valoarea contractului este una record: 1,8 miliarde lei, fără TVA. Companiile interesate pot depune oferte cel târziu pe 3 aprilie.

În stabilirea constructorului, trei criterii vor conta: prețul ofertei (70%), programul de execuție (20%) și experiența deținută de managerul de contract (10%). Durata maximă de execuție a proiectului este de 106 luni, în condițiile în care contractul este unul direct de lucrări, proiectarea fiind deja realizată.

„Obiectivul propus, cu funcțiunea spital regional de urgență, este un complex de construcții, distincte din punct de vedere structural, două niveluri subterane (dintre care unul parțial ce găzduiește spații tehnice), parter, 5 etaje superioare și un etaj tehnic”, se arată în descrierea achiziției publice.

  • SRU va fi construit pe un teren de 12 hectare, la circa 2,5 km de centrul Iașului, principalul acces urmând a fi asigurat dinspre bld. C.A. Rosetti.

La construirea propriu-zisă a complexului se adaugă lucrări de amenajare exterioară în perimetrul amplasamentului, foraje geotermale, dotarea cu echipamente medicale grele, heliport, parc fotovoltaic, preucm și racordurile la rețelele de utilități publice și drumuri din zonă.

  • Premergător lansării licitației, a fost organizată o consultare a pieței construcțiilor, având în vedere valoarea record a contractului: 7 constructori de renume național și internațional s-au interesat de acest contract – citește detalii

SRU Iași este finanțat prin intermediul fondurilor europene și a unui credit contractat de către guvern. Valoarea totală a proiectului este de 3,3 miliarde lei, cu 40% față de anul 2019, când a fost aprobată prima dată investiția. În schimb, planurile pentru construirea unui spital regional la Iași sunt mult mai vechi, în condițiile în care Comisia Europeană a fost de acord să finanțeze un astfel de proiect încă din anul 2014.

Macheta SRU – vezi mai multe randări ale spitalului

Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS), structură guvernamentală care gestionează construirea spitalelor regionale, are în desfășurare alte două licitații în relație cu SRU, proceduri care sunt pe punctul de a fi finalizate.

  • organizarea șantierului și lucrări pregătitoare pentru construirea SRU: acest contract, în valoare de circa 30 milioane lei, a fost câștigat de către Ness Proiect Europe – o contestație la procedură a fost respinsă și urmează semnarea contractului
  • supravegherea lucrărilor și asistență tehnică pe întreaga perioadă de implementare a proiectului: contractul a fost câștigat de către o firmă turcă, dar există o contestație a cărei soluționare este așteptată pe parcursul lunii februarie

Proiectul SRU Iași este cel mai avansat din țară: spitale identice vor fi construite la Cluj și Craiova. Spitalul de la Iași va avea 850 de paturi și va numără 3.000 de angajați – cheltuielile operaționale au fost estimate la peste 70 milioane euro/an.

SSRU va înlocui rolurile și va prelua responsabilitatea pentru toți pacienții acuţi și de urgență ai Spitalului Județean de Urgență „Sf. Spiridon“. SRU IAȘI va prelua și o parte din servicii de la alte spitale: Neurochirurgie, Pneumologie, Parhon, Spitalul de Copii și maternitatea „Elena Doamna”.

Principalele secții: Centrul pentru cap și gât (99 paturi), Centrul toracic (104 paturi), Centrul abdominal (275 paturi), Centrul pentru articulaţii, coloană vertebrală și traumă (75 paturi), Centrul de medicină internă (135 paturi), Centrul pentru mamă și copil (76 paturi). În primul an de funcționare estimarea MS este că vor fi 47.500 de internări continue și peste 100.000 de urgențe.

Fondurile pentru construirea sunt asigurate de Comisia Europeană, Guvern și Banca Europeană de Investiții. În total, valoarea proiectului se ridică la aproape 700 milioane euro (inclusiv TVA), fiind cea mai mare investiție a statului român la Iași de după Revoluție.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top