Connect with us

Guvernul aprobă creșterea investiției la spitalul regional din Iași cu 37%

Proiecte publice

Guvernul aprobă creșterea investiției la spitalul regional din Iași cu 37%

Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului privind construrirea Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași, vineri, 27 octombrie – acest pas deschide drumul pentru lansarea licitației de execuției a lucrărilor.

Față de 2019, creșterea este 37,5%, fiind vorba despre suplimentarea proiectului cu aproape un miliard de lei – de la 2,4 miliarde lei la 3,3 miliarde lei. Cei mai mulți bani suplimentari (circa 710 milioane lei) vin în contextul actualizării prețurilor din domeniul construcțiilor la nivelul din 2023 față de 2019. Însă, sunt și unele lucrări suplimentare (circa 184 milioane lei): soluția tehnică inițială a suferit modificări la nivel de proiect tehnic față de etapa studiului de fezabilitate.

Finanțarea proiectului este asigurată, în cotă parte similară, de către Comisia Europeană și Guvern, în condițiile în care autoritatea centrală a contractat un împrumut la Banca Europeană de Investiții (BEI).

Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS), autoritate care gestionează proiectele spitalelor regionale, are în desfășurare trei proceduri în relație cu SRU Iași:

Este posibil ca licitația pentru construirea SRU să fie lansată până la finalul acestui an – contractul va avea o valoarea estimată între 1,5 și 1,8 miliarde lei.

Mai jos, puteți citi comunicatul Guvernului cu privire la SRU Iași:

Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de construire a Spitalului Regional de Urgență Iași, în sensul majorării valorii investiției finanțate din fonduri europene și cofinanțare națională.

Urmare a majorării prețului materiilor prime materialelor de construcții, echipamentelor, utilajelor, energiei, precum și adaptării soluțiilor tehnice, Guvernul a aprobat creșterea valorii investiției.

Valoarea proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență Iași se estimează la 3,27 miliarde de lei, comparativ cu 2,38 miliarde de lei, valoare aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 290/2019.

Acest spital regional de urgență va fi centru pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est și va deservi în principal pacienții care necesită îngrijiri acute de urgență, cazuri care presupun tehnologie și expertiză la nivel înalt.

Obiectivului de investiții “Construire Spital Regional de Urgență Iași” se realizează de către Ministerul Sănătății prin intermediul Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top