Connect with us

Smârdan: Patru blocuri de 16 etaje

Foto: Google Images

Investiții private

Smârdan: Patru blocuri de 16 etaje

Blocurile de locuințe vor fi ridicate de unul dintre cei mai bogaţi români cu origini ieşene, născut în Stolniceni-Prăjescu. Mihai Miron, patron al marelui distribuitor de medicamente Ropharma, cu o avere estimată la peste 80 milioane de euro, va ridica aceste blocuri pe circa un hectar, în zona fostei clădiri Iassyfarm. Dintre cele 16 etaje ale fiecărui bloc, primele două sunt pentru parcări, având suplimentar subsol şi parter. Turnurile propuse de patronul Ropharma ar urma să fie cele mai înalte blocuri de locuinţe din tot oraşul. Proiectul acestora a fost depus la Primărie zilele trecute, aprobarea lui nepunând probleme legate de regimul de înălţime, potrivit noului Plan Urbanistic General al Iaşului. Acesta statuează zona de case, acum marginală, dintre strada Smârdan şi Splai Bahlui, ca una cu viitoare clădiri foarte înalte, asimilată centrului Iaşului, între Palas şi Iulius Mall.

Una dintre cele mai importante şi mai de impact investiţii din zona imobiliară de pe raza oraşului va fi aprobată cel mai probabil în perioada imediat următoare. Miliardarul cu origini ieşene Mihai Miron, cu o avere estimată la peste 80 milioane de euro, patronul unuia dintre marii distribuitori de medicamente la nivel naţional, Ropharma Braşov, are în plan ridicarea a patru blocuri turn în „buricul“ Iaşului, fiecare cu câte 14 etaje şi o înălţime maximă de 55 metri.

În acest sens, firma controlată de ieşeanul născut în satul Cozmeşti din Stolniceni-Prăjescu a depus la Primărie, la începutul anului, un proiect pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), zona în care este prevăzută investiţia fiind Smârdan – Bucşinescu, unde se află în prezent un sediu secundar al distribuitorului de medicamen­te (fosta Iassyfarm). În primele nouă luni din 2016, Ropharma a avut venituri de aproape 80 milioane euro, conform situaţiilor financiare prezentate la sfârşitul anului trecut, Ropharma fiind cotată la Bursa de Valori Bu­cureşti.

Investitorul are la dispoziţie o suprafaţă de aproape un hectar

Zona în care vrea să construiască Ropharma se află între strada Iernii, strada Smârdan şi strada Barbu Lăutaru, cu acces rutier din primele două artere menţionate. Potrivit proiectului, publicat pe site-ul Primăriei la sfârşitul săp­tămânii trecute, fiecare bloc ar urma să aibă subsol, parter, două etaje pentru parcare supraterană şi 14 etaje.

Între cele patru blocuri turn şi în dreptul străzii Smârdan sunt, de asemenea, prevăzute parcări supraterane, iar, peste o parte dintre acestea, arhitecţii au proiectat spaţii verzi. Investitorul are la dispoziţie un teren de aproape 9.700 mp, din care suprafaţa ocupată de circulaţii, alei şi locuri de parcare ajunge la circa 3.400 mp, în timp ce spaţiile verzi la circa 1.500 mp. Ro­pharma deţine terenul încă din anul 1993, în baza unui certificat de atestare a dreptului de proprietate.

Zona aleasă de firmă pentru investiţie este singurul amplasament în lungul străzii Smârdan unde sunt permise construcţii înalte în noul Plan Urbanistic General, fără a exista limitări la nivel de înălţime. În prezent, în vecinătatea amplasamentului exis­tă construcţii cu maximum patru etaje, cele mai multe fiind sub această cotă. Zona a cunoscut un boom imobiliar important în ultimii patru ani, lucru ce a atras proteste din partea persoanelor care şi-au ridicat vile în urmă cu circa şapte – opt ani.

Turnurile propuse de Ropharma sunt cele mai înalte construcţii din toată zona cuprinsă între străzile Prof. A. Şesan – Smârdan – Tăietoarei şi partea din spatele facultăţilor tehnice. Totodată, înălţimea prevăzută, de circa 55 metri, ar face ca aceste turnuri să fie cele mai înalte imobile de locuit din Iaşi.

Din Consiliul de Ad­ministraţie al Ropharma (fosta Iassyfarm) fac parte mai multe persoane care sunt născute în judeţul Iaşi. In­clusiv miliardarul Mihai Miron, care are o avere estimată la circa 80 – 85 milioane euro (locul 57 la nivel naţional, conform Forbes), este de loc din judeţul Iaşi, dar locuieşte de mai mulţi ani la Braşov.

De asemenea, directorul financiar al companiei, Alin Con­stantin Rădăşanu, care lucrează la Ropharma încă din anul 2000, este născut la Iaşi şi a absolvit Universitatea „Al.I. Cuza“. Un alt membru al Consiliului de Admi­nistraţie (Florentina Miron) este, de asemenea, din comuna Stol­niceni-Prăjescu.

Text apărut în Ziarul de Iași

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top