Proiecte publice
SRU Iași poate accesa finanțarea europeană
Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași va fi prima unitate de acest fel din țară care va accesa finanțarea nerambursabilă de la Comisia Europeană. Guvernul are în plan construirea altor două spitale asemănătoare la Cluj și Craiova. În schimb, SRU Iași este primul în cazul căruia au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai investiției. Studiul de fezabilitate a fost adoptat de executiv în ședința din 14 mai.
Citește și Tot ce trebuie să știi despre accesul auto la SRU Iași
Aprobarea acestei decizii permite Ministerului Sănătății să depună cererea de finanțare la Comisie, unde, pentru acest exercițiu bugetar (2014 – 2020), există disponibili 50 milioane euro fonduri nerambursabile. O sumă identică trebuie alocată de către Guvern.
Citește și Cheltuielile operaționale la SRU Iași vor depăși, anual, 73 mil. euro
Investiția la SRU Iași este însă mult mai mare: 500 milioane euro (incluiv TVA), motiv pentru care proiectul de construire este fazat, în sensul că lucrările de execuție vor fi finanțate prin programarea bugetară europeană 2021 – 2027. În următorul exercițiu bugetar va crește și cota de finanțare a Comisiei pentru SRU: de la 50% în prezent la 85%, ceea ce înseamnă că SRU Iași va beneficia în special de fonduri europene pentru construcție.
Citește și Moara de Vânt: plan de trafic și proiecte imobiliare
Cu banii din actuala programare se vor realiza proiectele tehnice şi verificarea acestora, planurile de reorganizare locală (model inovativ de organizare şi funcţionare a SRU, conversia serviciilor etc.), planurile de tranziţie (inclusiv planul de training, curricula de training şi reabilitare, modernizare şi dotare centru de training) şi caietele de sarcini pentru lucrările de execuţie. Ulterior, în etapa a doua (2021 – 2027) sunt programate lucrările.
După decizia de ieri a Guvernului, Ministerul Sănătății poate demara procedurile de achiziţie publică a serviciilor de proiectare tehnică şi asistenţă tehnică pe parcursul executării lucrărilor de construire.
Citește și Limitele cartierului Moara de Vânt: până unde se întinde acest cartier?
CL Iaşi a pus la dispoziţia MS, în noiembrie 2016, o suprafaţă de 12 ha în Moara de Vânt. Estimările Primăriei Iaşi sunt că amenajarea unei reţele de străzi va costa peste 30 milioane euro, iar banii ar putea fi asiguraţi ori prin credit, ori cu fonduri europene. Amplasamentul se află la circa 500 metri (în linie dreaptă) de bld. C.A. Rosetti (drum european E58, spre Sculeni).
Estimările actuale arată că la viitorul spital regional de la Iaşi vor lucra aproape 3.000 de angajaţi. Clădirea, de tip modulară, va avea şase niveluri supraterane şi două în subteran, iar amprenta la sol va fi de 36.500 mp, potrivit studiului de fezabilitate. Spitalul va avea 850 de paturi şi câteva zeci pentru spitalizare de zi.
Citește și SCHIȚĂ: Cum a arăta SRU Iași?