Connect with us

Studiul de fezabilitate pentru sectorul montan al A8 a fost respins: ce urmează?

Proiecte publice

Studiul de fezabilitate pentru sectorul montan al A8 a fost respins: ce urmează?

Autoritățile centrale au respins studiul de fezabilitate întocmit de compania spaniolă Acciona pentru sectorul montan al autostrăzii A8 Tg Neamț – Tg Mureș, un tronson de 210 km. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a dat un termen de 30 de zile firmei pentru a remedia anumite lucruri.

Una dintre problemele majore ale proiectului, cunoscută încă de la început, a vizat valoarea mică a contractului pentru întocmirea documentațiilor: de obicei, la proiecte de anvergură, cum e și cazul sectorului montan din A8, realizarea unor astfel de documentații costă 3-5% din valoarea întregului proiect, ceea ce ar fi însemnat câteva zeci de milioane de euro.

În schimb, în februarie 2019, licitația a fost lansată cu o valoare a contractului de 30 milioane lei pentru ca în final să fie adjudecată cu 17 milioane lei.

„Din păcate nu este o veste bună, prețul estimat fiind mult prea mic, mai ales comparând cu bugetele oferite la revizuirile din anul 2014: 76 milioane lei atunci față de doar 30 milioane acum pentru 210 km. Există riscul major să se facă rabat de la calitate sau, așa cum s-a întâmplat la revizuirea SF pe A1 Sibiu-Pitești, să se livreze doar o parte din servicii și apoi să se rezilieze contractul!”, arăta, într-un punct de vedere din 2019, Asociația Pro Infrastructura.

  • Potrivit unor surse ale APIX.ro, planul CNAIR este să determine Acciona să aducă studiul de fezabilitate la un nivel acceptabil și, ulterior, să fie lansată licitația de proiectare în baza acestor documentații, fără a mai scoate încă o dată la licitație studiul. Într-o astfel de situație, ar exista posibilitatea ca o parte din sectorul montan („capetele”) să fie finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar restul prin intermediul Programului Operațional Transporturi (POT)

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

To Top