Proiecte publice
Terenul pentru sediul Operei pare bătut în cuie: cum a comentat Ministerul Culturii soluția amplasării în Copou
Sediul Operei Naționale Române Iași (ONRI) ar urma să fie construit în Copou, pe un teren administrat acum de operatorul ApaVital, aceasta fiind ultima propunere pe care autoritățile ieșene au făcut-o la începutul acestui an. Anterior, alte 4 amplasamente au fost respinse de către Ministerul Culturii.
Autoritatea centrală a avut o primă reacție pe această temă cu ocazia unui răspuns oferit deputatului Alexandru Muraru, care a formulat o interpelare în acest sens. Răspunsul a fost redactat pe finalul mandatului lui Lucian Romașcanu (PSD) în fruntea Ministerului, dar este de așteptat ca actualul ministru (Raluca Turcan, PNL) să aibă aceeași abordare, în sensul de acceptare a amplasamentului.
- Citește și Sediul Operei va fi construit în Copou pe 1,2 ha: terenul este în proprietate publică [schiță]
„Deşi zona şi suprafaţa propuse îndeplinesc primele şi cele mai dificile criterii ale investiţiei, ne dorim ca decizia preluării acestui teren să fie luată pe baze solide, asigurându-ne, pe cât posibil, încă din acest stadiu că nu vor exista vicii ascunse de nesurmontat ce ar putea apărea mai târziu, pe parcursul proiectării şi execuţiei lucrărilor”, se arată în adresa Ministerului Culturii.
În același timp, în adresă se precizează că că terenul se află „într-una dintre cele mai elegante şi cultural-vivace zone din Capitala istorică a Principatelor Unite”. „Concret, este vorba despre o suprafață de până la 10.000 mp, integrată în terenul dat în folosință societății ApaVital SA și care are ca proprietar Consiliul Județean Iași”, se mai arată în adresă.
Terenul este localizat după rond Triumf și, în prezent, pe amplasament se află o construcție unde se află arhiva operatorului de apă și canalizare. Celelalte patru terenuri propuse pentru găzduirea sediului Operei, și care au fost respinse, sunt: parcul Anastasie Panu, zona Şcolii „Vasile Pavelcu”, cinema Trianoan (prin refuncţionalizarea şi extinderea clădirii) şi Moara de Vânt (lângă spitalul regional şi baza sportivă proiectate).
Ministerul Culturii are la dispoziţie 6 ani pentru construirea sediului ONRI: la acest moment sunt alocate doar 15 milioane euro (fonduri dintr-un credit contractat de autoritatea centrală), dar valoarea investiției va fi cu siguranță mai mare.
Odată ce va fi finalizată procedura de transfer de proprietate şi administrare a terenului din Copou, prin emiterea unei hotărâri de Guvern în acest sens, Ministerul va scoate la licitație serviciile de proiectare. Un calendar clar pentru lucrările la noul sediu ar putea fi anunțat abia în a doua jumătate a anului viitor (în plină campanie electorală), ținând cont de timpii necesari pentru organizarea licitației și întocmirea documentațiile tehnice.