Proiecte publice
Traseul centurii Est a Iașului va fi stabilit în această vară: cum va fi finanțat proiectul
Proiectantul centurii Est a Iașului, la nivel de studiu de fezabilitate, va finaliza documentația tehnică cel târziu pe 18 septembrie, ceea ce înseamnă că traseul drumului va fi stabilit în această vară, conform informațiilor APIX.ro.
Studiul de prefezabilitate a fost deja transmis de Proiect Construct Regiunea Transilvania SRL, dar CNAIR încă nu a comunicat public despre traseele propuse. Cert este calendarul pe care îl vehiculează CNAIR: predare studiu de fezabilitate (18 septembrie), asistență tehnică acordată beneficiarului în perioada derulării procedurilor de licitație pentru lucrări și depunerea aplicației de finanțare (18 decembrie 2023) și finalizarea serviciilor (18 ianuarie 2024).
Astfel, din acest calendar, rezultă că licitația de lucrări ar urma să fie lansată până la finalul acestui an. În ceea ce privește finanțarea, proiectul este inclus în următorul program european de transport.
- Citește și Centura Est a Iașului: care sunt principalele beneficii ale realizării unui astfel de drum
„În cadrul Programului Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021 – 2030, document programatic de referință pentru politicile publice relevante în realizarea obiectivelor de infrastructură de transport (…) este inclus proiectul de drum transregio Vaslui – Iași – A8 (profil 1+1, inclusiv VO Iași Est) cu o valoare estimată de aproximativ 128,9 milioane euro și o lungime de 86 km. În cadrul acestui proiect este prevăzută implementarea VO Iași Est care realizează conexiunea dintre drumul TransRegio Vaslui – Iași și Autostrada A8, având finanțare asigurată în cadrul Programului Transport 2021 – 2030”, a susținut Ministerul Transportului, într-o adresă publicată pe site-ul Camerei Deputaților.
Deocamdată, cuantumul exact al finanțării nu este stabilit, costurile necesare urmând a fi cunoscute la finalizarea studiului de fezabilitate.
Potrivit caietului de sarcini aferent licitației CNAIR, proiectantul ca analiza trei variante de traseu și va recomanda una dintre acestea. Actualul traseu propus – care va suferi probabil modificări în urma realizării documentaţiilor tehnice – tranzitează comune precum Schitu Duca, Comarna, Ţuţora şi Ungheni, ocolind, în principal, localităţile Poieni, Schitu Duca, Stânca, Osoi, Chicerea, Tomeşti şi, nu în ultimul rând, Iaşi.