Connect with us

Consiliul Județean Iași împrumută 10 mil. euro: drumul Iași – Suceava a devenit o „gaură neagră”

Proiecte publice

Consiliul Județean Iași împrumută 10 mil. euro: drumul Iași – Suceava a devenit o „gaură neagră”

Consiliul Județean (CJ) Iași va împrumuta 10 milioane euro de la BERD pentru a putea finaliza lucrările la drumul Iași – Suceava, un proiect de infrastructură la care trebuia tăiată panglica încă din ianuarie 2021 și care a devenit, între timp, unul dintre cele mai costisitoare din istoria postdecembristă a instituției.

Numeroasele probleme întâmpinate la licitațiile organizate de CJ în relație cu acest drum au tergiversat derularea lucrărilor, iar administrația județeană a intrat pe ultima sută de metri în asfaltarea legăturii rutiere cu județul Suceava. Drumul Iași – Suceava înseamnă modernizarea a aproape 170 km: 92 km în jud. Iași și 76 km în Suceava.

În septembrie 2017, la momentul semnării contractului de finanțare UE, valoarea totală a contractului se ridică la 327 milioane lei (inclusiv TVA), în condițiile în care 305 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile în cea mai mare parte de la UE.

Odată cu revizuirea proiectului, ținând cont de criza din domeniul construcțiilor, costurile au crescut până la suma de 486 milioane lei (inclusiv TVA). În această sumă este inclus și bugetul aferent lucrărilor de pe raza județului Suceava, proiectul fiind implementat în parteneriat. Diferența de costuri reprezintă cheltuieli neeligibile care cad în sarcina celor doi parteneri.

Pentru județul Iași, proiectul are costuri totale de 328 milioane lei: 169,3 milioane lei sunt bani nerambursabili, iar 158,5 sunt fonduri neeligibile. Potrivit CJ, odată semnate toate contractele, valoarea efectivă a lucrărilor a scăzut la 316 milioane lei. „Ținând cont de plățile deja efectuate, suma necesară pentru finalizarea activităților proiectului ar fi de 165,5 milioane lei pentru anul 2023. Având în vedere suma inclusă în bugetul anului 2023, de 118 milioane lei pentru proiect, necesarul rămas de finanțat este de 47,6 milioane lei”, se arată într-un raport al CJ.

Astfel, pentru a acoperi cei 47,6 milioane lei, administrația județeană va contracta creditul de la BERD, cu o maturitate de 10 ani, întrucât resursele financiare de la bugetul județean sunt „limitate”.

Proiectul privind modernizarea drumului Iași – Suceava are o poveste care începe încă din perioada mandatelor lui Lucian Flaișer din fruntea județului (2000 – 2008). În perioada lui Constantin Simirad (2008 – 2012), proiectul a stagnat și a fost resucitat în perioada lui Cristian Adomniței (2012 – 2015). Efectiv, proiectul a devenit eligibil pentru finanțare UE în anul 2014, iar contractul de finanțare UE a fost semnat în septembrie 2017. În perioada mandatului lui Maricel Popa (2016 – 2020) și cel al lui Costel Alexe (2020 – prezent), proiectul a avut continuitate, făcându-se demersuri pentru organizarea licitațiilor și derularea lucrărilor, cu întârzierile de rigoare: drumul trebuia finalizat până în luna ianuarie 2021.

Contractarea împrumutului de 10 milioane euro va fi dezbătută în ședința Consiliului Județean de miercuri, 21 iunie.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top