Connect with us

Tu știi în ce cartier stai? Cel mai mare cartier ieșean are peste 1.200 ha (V)

cartier bularga Iasi
Bularga - Zona Industrială, vedere aeriană. Foto: Tudor GHIOC

Cartierele Iașului

Tu știi în ce cartier stai? Cel mai mare cartier ieșean are peste 1.200 ha (V)

Fluxul APIX continuă campania privind delimitarea corectă a zonele din Iași cu cel mai mare cartier ieșean. Anterior, am scris despre Păcurari, Dacia, Alexandru cel Bun și Moara de Vânt.

Cel mai întins cartier al Iașului este Bularga – Zona Industrială. Astfel rezultă din informații oficiale puse la dispoziție de Primăria Iași, care ține evidența, în total, a 17 cartiere. Potrivit municipalității, cartierul Bularga – Zona Industrială are 1.214 ha și o populație de numai 10.058 de persoane. Suprafața acestui cartier este de aproape 15 ori mai mare decât a cartierului Studențesc și trei ori mai mare decât Păcurari.

Delimitarea cartierului (imagine furnizată de Primăria Iași și prelucrată de APIX):

Cartierul începe din zona fostei fabrici Nicolina. Linia de „graniță” este str. Mitropolit Varlaam și continuă pe str. Mitropolit Veniamin Costachi – bld. Socola – intersecție Cotnari – bld. Primăverii – râul Bahlui – șos. Iași – Ungheni (cu intrare prin zona necarosabilă a Splai Bahlui de după Podul Sf. Ioan) – DJ 248D – șos. Iași – Tomești – pârâul Vămășoaia („punct de graniță”) – Pădurea Vlădiceni – Pădurea Bălan – Pădurea Căprița – str. Trei Fântâni – intersecție Socola – Bucium – Poitiers – bld. Socola – linie de cale ferată – str. Mitropolit Varlaam.

De știut:

Kaufland se află în zona Cantemir – Socola, fosta fabrică Nicolina se află în Bularga – Zona Industrială. Astfel, zona Kaufland e „punct de graniță” a trei cartiere: Nicolina, Cantemir – Socola și Bularga – Zona Industrială.

Intersecția de la Cotnari separă zonele Cantermir – Socola și Bularga – Zona Industrială

Baza CTP se află în Bularga – Zona Industrială și este „punct de graniță” cu cartierul Studențesc.

În zona str. Trei Fântâni sunt propuse cele mai multe planuri urbanistice zonale în ceea ce privește spații pentru locuințe colective și individuale. În noul PUG, cea mai mare parte a zonei este definită drept „zonă de locuințe individuale cu regim de construire special pentru protecția versanților” (POT: 30%, CUT 0,9)

„Linia de graniță” cu Aviației începe cu Podul Sf. Ioan și continuă pe zona necarosabilă a Splai Bahlui, iar apoi „urcă” și face inclusiv o mică „bulă” pe șos. Iași – Ungheni

Care este viitorul Zonei Industriale în opinia arhitecților care au lucrat la noul Plan Urbanistic General?

„Zona industrială tradițională și structurată adecvat trebuie reabilitată prin inserții de industrii moderne, relocări din alte zone, reconfigurarea tramei stradale și redimensionarea loturilor în concordanță cu noile industrii, reconversia căii ferate uzinale în parte a trenului urban, triajul Socola redimensionat în funcție de cerințe. Suprafața dintre strada Primăverii și C.E.T. va suferi o reconversie în dotările urbane de învățământ, sănătate, servicii, comerț. Râul Bahlui se va canaliza și sistematiza pe ultima porțiune de intravilan în vederea unei intervenții hidrotehnice majore – portul comercial și canalul navigabil spre Prut. Se vor interzice dezvoltarea unor zone de locuințe în acest areal iar cele existente vor fi refuncționalizate. Necesarul de locuințe al zonei este dat de cartierele Metalurgie, Nicolina și Tătărași” – se arată în PUG.

Ideea trenului urban cuprinde zonele Podu Iloaiei, Lețcani, Antibiotice, Gară, Triaj Socola, Cristești, Intermodal, Zona Industrială, Nicolina, CUG, Lunca Cetățuii, Ciurea și Piciorul Lupului.

Una dintre provocările cartierului va consta în reconversia zonelor abandonate. Imaginea de mai jos este vizavi de Pădurea Căprița și a fost făcută din avion © Tudor GHIOC

Vom continua în perioada următoare prezentarea celorlalte 12 cartiere ieșene. Vă reamintim că mai puteți citi pe fluxul nostru despre Păcurari, Dacia, Alexandru cel Bun și Moara de Vânt.

 

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Cartierele Iașului

To Top