Connect with us

Un cunoscut om de afaceri ieșean va investi într-un complex turistic pe 20 ha

Complexul va fi amenajat lângă Siret, în Stolniceni-Prăjescu

Investiții private

Un cunoscut om de afaceri ieșean va investi într-un complex turistic pe 20 ha

Firma Simmar Trans, patronată de Vasile Pușcașu, a concesionat 20 hectare pe raza comunei Stolniceni-Prăjescu, în apropiere de Pașcani, cu scopul de a realiza două amenajări piscicole, iazurile urmând a forma, în final „Ferma piscicolă Simmar”, conform documentației de mediu consultată de APIX.ro.

Intenția investitorului este de a transforma zona în una cu potențial turistic prin amenajări specifice: spații recreere și locuri de agrement înconjurate de cele două lacuri și vegetația care urmează să amenajată.

  • UPDATE – Proiectul stârnește controverse în rândul cititorilor APIX.ro: odată publicat acest articol, unii dintre aceștia ne-au semnalat că intenția reală a firmei ar putea fi, de fapt, realizarea unei exploatări balastiere. De altfel, în proiect se prevede, așa cum APIX.ro a relatat mai jos, valorificarea materialelor excavate (nisip și pietriș). Recorder.ro a realizat o investigație pe temă, prezentând proiecte similare de la nivel național [link] în care, sub paravanul unor investiții în amenajări piscicole, unii investitori au ocolit normele de mediu pentru organizarea de balastiere lângă albiile unor râuri.
Amplasamentul fermei (click pe imagine pentru a o mări)

Amplasamentul proiectului este situat în bazinul hidrografic al râului Siret, cursul de apă al râului Siret, în Pașcani și Roman. „Din punct de vedere al zonelor rezidentiale, amplasamentul proiectului supus analizei este în afara zonei locuite – 500 m E de localitatea Stolniceni Prajescu – (în extravilanul localităţii)”, se arată în documentație.

Potrivit sursei citate, amplasamentul nu se suprapune peste corpuri de apă de suprafață, perimetrul fiind situat pe terasa mal stang al râului Siret, la minim 50 m de limita albiei minore a acestuia. Terenurile sunt în zonă inundabilă, astfel că investiția prevede realizarea unui dig de protecție.

Suprafața totală a terenurilor concesionate de la autoritatea locală ajunge la 20,3 hectare, iar amenajările piscicole vor ocupa 14,5 ha: un iaz va avea 10,7 ha, iar celălalt 2,4 ha, la care se adaugă zona de protecție.

„Obiectivul principal al investitiei este excavarea stratului de agregate minerale, și realizarea unui luciu de apa ce va fi utilizat prin sistematizarea adecvata ca iaz piscicol. Materialul rezultat în urma amenajării cuvetei iazului, prin excavare, va fi folosit la realizarea digului protectiv, și la amenajarea taluzurilor. Investiţia are drept scop amenajarea şi transformarea terenului, într-o zonă cu un potenţial turistic prin construirea unor spaţii de recreere, relaxare, prin amenajarea a doua iazuri înconjurate de verdeaţă”, se precizează în documentația depusă de beneficiar la Agenția pentru Protecția Mediului (APM).

Conform planului Simmar, iazul piscicol va fi executat în termen de 5 ani de la momentul obținerii autorizației de construire, anul estimat pentru darea în exploatare fiind 2027. Materialul excavat (balast și agregate sortate) va fi valorificat în construcții civile și industriale, refacerea infrastructurii, construcții și amenajări de drumuri. „Lucrările de excavare a nisipurilor și pietrișurilor vor continua până la epuizarea resursei avizate, respectând toate condițiile și restricțiile impuse de autoritățile competente”, potrivit raportului APM.

Schița a fermei inclusă în documentația de mediu

Foto principală: stolniceni.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top