Connect with us

Un nou liceu va fi construit la Iași: 12 construcții vor fi demolate pentru a face loc unității de învățământ

amplasament viitor liceu tehnologic special
Parte din amplasamentul unde va fi construit liceul

Proiecte publice

Un nou liceu va fi construit la Iași: 12 construcții vor fi demolate pentru a face loc unității de învățământ

Consiliul Județean (CJ) va demola 12 construcții de pe șos. Bucium pentru a construi spații de învățământ necesare Liceului Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”. Proiectul este în fază incipientă: 9 luni va dura proiectarea, iar alte 36 de luni execuția lucrărilor.

Administrația județeană are la dispoziție un teren cu o suprafață de 19.000 mp. În prezent, pe teren se află construcții precum cămine, magazii, cantină, anexe, laboratoare, ateliere și clădiri sociale – toate vor fi demolate, fiind vorba despre o suprafață construită desfășurată de 13.500 mp.

amplasament viitor liceu tehnologic special
Amplasamentul investiției – principala cale de acces este str. Bucium

„Conform expertizei realizate soluția optimă identificată a fost de demolare a clădirilor existente în noua locație și construirea de noi spații care să poată indeplini condițiile impuse de legislația în vigoare privind desfășurarea activităților educaționale pentru copii cu CES, în condiții de maximă siguranță și securitate”, se arată în documentația urbanistică, consultată de APIX.ro.

Pe amplasament vor fi ridicate patru construcții cu o suprafață desfășurată de peste 10.000 mp, respectiv: clădirea Liceului tehnologic (8.700 mp – arie desfășurată, cinci tronsoane), ateliere (1.300 mp), vestiare teren de sport (85 mp) și cabină portar (3 mp). Valoarea investiției nu a fost încă stabilită.

amplasament viitor liceu tehnologic special
Planșa urbanistică a proiectului

„Toate spațiile și cladirile care vor fi proiectate astfel încât să faciliteze circulația persoanelor cu dizabilitati și desfășurarea activităților acestora în condiții de siguranța deplină”, se mai precizează în documentație.

Conform sursei citate, pentru desfășurarea activităților de scolarizare a elevilor cu cerințe educative speciale sunt necesare:

  • camere dotate cu grup sanitar individual echipat cu: lavoar, closet, cabină duș;
  • spațiu destinat cazării și scolarizării dotat cu lift/ ascensor;
  • rampă de acces pentru persoane de dizabilități pentru fiecare intrare de toate corpurile de clădire și grupuri sanitare pentru persoane cu dizabilități;
  • corpurile de clădire (scoală, ateliere, cămin) amplasate atfel încât să asigure o deplasare cât mai usoară pentru persoanele cu dizabilități;
  • un teren de sport multifuncțional exterior și 1 loc de joacă dotat cu echipamente pentru persoane cu dizabilități;
  • circulații pietonale pentru persoane cu dizabilități și două căi de acces auto din care una să deservească: atelierele, cantină și transportul elevilor cu dizabilități la accesul în scoală;
  • dotarea accesului principal cu o cabină de securitate.

„Toate corpurile de clădire destinate scolarizării și cazării elevilor vor fi suplimentate cu spații tehnice protejate care să deservească alimentarea cu apă potabilă, canalizare, energie termică, energie electrică, sisteme de securitate supraveghere video+ acces, sisteme de securitate și detecție la incendiu, unitate centrală/ server retea de calculatoare, atelier de reparații deranjamente tehnice, post trafo, etc.”, se mai arată în documentație.

Într-un termen optimist, proiectarea lucrărilor ar putea fi finalizată în vara anului 2024, iar licitația pentru execuția liceului să fie organizată la finalul anului viitor.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top