Connect with us

VeloCity: 1.000 de biciclete, disponibile pentru închiriere. Lista stațiilor

În tot Iașul vor fi 62 de stații pentru biciclete

Trafic

VeloCity: 1.000 de biciclete, disponibile pentru închiriere. Lista stațiilor

Primăria avansează cu proiectul VeloCity ce constă în înființarea unui sistem automat de închiriere biciclete la Iași. Consilierii locali vor aproba, pe 10 iulie, lista terenurilor unde se vor afla stațiile, demers necesar pentru intabularea ulterioară a suprafețelor. Proiectul are o valoare de 4,7 milioane euro, iar bani sunt deja alocați pe axa de finanțare din Programul Operațional Regional unde Primăria are „rezervate” aproape 60 de milioane de euro. Despre acest proiect se vorbește încă de la începutul anului 2017, dar implementarea lui efectivă va fi în perioada 2019 2020.

În cadrul proiectului vor fi achiziționate:

 • 831 de biciclete mecanice
 • 37 de biciclete electrice
 • 60 de triciclete pentru persoane de vârsta a treia
 • 20 de triciclete pentru persoane cu dizabilități

Bicicletele vor fi amplasate în 62 de stații ce vor fi amplasate în aproape tot orașul: Rond Copou, Rond Mihai Viteazul, Parcul Copou, Universitatea A. I. Cuza, str. Alexandru Lăpușneanu, zona Cuza Vodă, str. Agatha Bârsescu, Piața Palatului, str. Independenței, Rond Cucu, Str. Elena Doamna, Piața Podul Roș, b-dul T. Vladimirescu, b-dul Chimiei, Baza 3, b-dul Socola, șos. Naționala, str. Sf. Lazăr, șos. Nicolina, str. Canta, str. Păcurari, str. Moara de Foc, zona Gării Iași, b-dul Alexandru cel Bun, b-dul Dacia, șos. Bucium, str. V. Lupu, Zona Ciric, șos. Ciric, str. Aurel Vlaicu, b-dul Poitiers, b-dul N. Iorga, str. A. Panu și str. Smârdan.

„ Prin acest proiect se dorește implementarea un sistem inteligent de transport cu bicicleta care se înscrie în conceptul Smart City/Smart Mobility și care poate facilita dezvoltarea durabilă a comunitatii. Soluția denumită generic <<bike sharing>> este mai rapidă decât mersul pe jos, mai ieftină decât un taxi, mai ușor de accesat decât autobuzele și tramvaiele, mult mai ieftină decât o masină, dar poate fi și combinată cu toate aceste moduri de transport. Proiectul este o rezultantă a necesității implementării unui sistem integrat de închiriere biciclete cu stații în principalele puncte de interes precum şi cartierele de locuinţe”, spun reprezentanții Primăriei.

Oficialii municipalității spun că sistemul de „bike sharing” inteligent va include:

 • stații automate de închiriere și predare a bicicletelor în diferite puncte de interes ale orașului (cetățenii pot prelua o bicicletă dintr-un punct al orașului și o pot preda într-o altă stație automată în zona de interes fără să fie necesară returnarea în stația inițială)
 • terminale de închiriere a bicicletelor la care să aibă acces atât cetățenii, cât și turiștii
 • facilitarea închirierii cu ajutorul tuturor modalităților electronice (aplicații mobile, portal web etc), precum și pe bază de card de acces
 • biciclete special adaptate pentru transportul public, fabricate din materiale ușoare, prevăzute cu sisteme de siguranță și monitorizare permanență GPS, acționate mecanic sau electric
 • centru de gestiune a sistemului de „bike sharing” în vederea asigurării distribuției unitare a bicicletelor în stații, cu sistem suport de decizie pentru optimizarea spațiilor de închiriere
 • asigurarea intermodalității cu transportul public
 • 35 de parcări private
 • 10 stații de depanare

În prezent, lungimea totală a pistelor pentru bicicliști ajunge la peste 30 km, dar starea acestora nu este una dintre cele mai bune.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Trafic

To Top