Trafic
VIDEO/FOTO Cum va arăta autostrada Iașului: simulare 3D pe întregul traseu
APIX.ro prezintă, în premieră, o simulare 3D la rezoluție înaltă cu autostrada Iașului pe întregul traseu, între Moțca și Ungheni. Clipul video are o durată de peste 10 minute, iar imaginile cu un anumit grad de spectaculozitate au scopul de a scoate în evidență în special lucrările de artă care au fost proiectate pe cei 93 km ai drumului rapid.
În prezent, este așteptată hotărârea Guvernului privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai autostrăzii Iașului, studiul de fezabilitate fiind întocmit de Consitrans. Traseul a fost împărțit în patru tronsoane: Moțca – Tg Frumos (31,5 km), Tg Frumos – Lețcani (28,6 km), Lețcani – Iași (17,7 km) și Iași – Ungheni (15,5 km).
Licitațiile de proiectare și execuție vor putea fi lansate doar după adoptarea hotărârii guvernului. Așa cum APIX.ro a mai scris, suprafața totală a terenului ocupat pentru construirea autostrăzii este de circa 2.800 hectare. Traseul detaliat, pe fiecare tronson în parte, poate fi consultat într-un articol precedent.
- Citește și Sectorul montan al autostrăzii A8: a fost scos la licitație un nou lot cu 21 pasaje și viaducte, dintre care 3 sunt ecoducte [detalii despre stadiul fiecărui segment din tronsonul montan]
În prezent, sunt în derulare licitații de proiectare și execuție pentru trei loturi din sectorul montan: Miercurea Nirajului – Sărățeni, Pipirig – Vânători și Joseni – Ditrău. Pe capetele sectorului montan (Tg Mureș – Miercurea Nirajului și Leghin – Moțca) au fost adjudecate contractele de proiectare și execuție.
Galerie foto cu autostrada Iașului (capturi din clipul video):
- Citește și O firmă ieșeană va superviza lucrările pe tronsonul Leghin – Moțca, parte din autostrada A8
În galeria de mai jos, puteți vizualiza aproape 30 de imagini (click pe prima captură pentru a deschide galeria):
Valoarea totală estimată pentru construirea tronsonul Moțca – Iași – Ungheni este de 26,39 miliarde lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, potrivit Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Cel mai probabil, Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) va lansa pe patru licitații pe fiecare lot în parte.