Connect with us

VIDEO Un nou parc pe 5.000 mp în Păcurari? Achiziția terenului RADEF va fi discutată în Consiliul Local

Spații verzi

VIDEO Un nou parc pe 5.000 mp în Păcurari? Achiziția terenului RADEF va fi discutată în Consiliul Local

Primăria ar putea participa la licitația pentru achiziția unui teren de 5.000 mp, în Păcurari, cu scopul de a amenaja un parc, în urma articolului publicat de APIX.ro zilele trecute. O astfel de idee va fi discutată de consilierii locali care vor dezbate oportunitatea participării la procedură, în plenul de până la sfârșitul acestei luni.

La nivelul Consiliului Local (CL) poate fi un consens transpartinic, unele discuții în această direcție fiind purtate deja: un proiect de hotărâre în acest sens ar urma să poarte semnătura consilierilor locali, indiferent de partid, PNL, USR, PSD și PMP având reprezentanți în deliberativul local.

Așa cum APIX.ro a informat zilele trecute, licitația pentru vânzarea proprietății RADEF va avea loc pe 2 noiembrie: prețul de pornire este 3,8 milioane lei, iar terenul, pe care se află și câteva construcții, se află pe aleea Cimitir Evreiesc. În Păcurari nu există la acest moment un parc de mari dimensiuni.

Nuanță: participarea Primăriei la licitație poate duce la o descurajare a dezvoltatorilor imobiliari să se înscrie la procedură întrucât ar fi un semnal că municipalitatea nu va acorda atât de ușor eventuale autorizații pentru clădiri rezidențiale, în condițiile în care zona este deja „sufocată” de blocuri. Astfel, sunt create unele premise ca proprietatea să fie vândută la prețul de pornire.

Terenul este poziționat în apropierea intersecției cu șos. Păcurari, zona Munca Invalizilor. Spre Cimitirul Evreiesc au fost construite zeci de imobile, unele înalte. După cum se poate constata, terenul este acoperit acum în mare parte de vegetație

O primă discuție despre eventuala achiziție a terenului a avut loc joi, în Comisia de urbanism. Potrivit înregistrării video, consilierul Răzvan Timofciuc a propus o dezbatere în acest sens în Comisie, el insistând pe ideea unui consens la nivelul CL astfel încât inițiatorii achiziției să fie toți consilierii locali.

  • Discuția din Comisia de urbanism poate fi urmărită la ACEST LINK. Consilierii au dezbătut tema în ultimele minute ale ședinței.

O concluzie a discuțiilor a fost ca secretariatul tehnic să pregătească un proiect de hotărâre în vederea demarării procedurilor de achiziție a terenului (un draft a fost deja discutat în cadrul Comisiei), proiect care să fie semnat de consilierii locali, indiferent de culoarea politică – acest lucru ar fi o premieră la nivel local, respectiv ca deliberativul să aprobe o hotărâre pe care au inițiat-o toți consilierii locali.

APIX.ro a contactat reprezentanții partidelor din CL și vă prezintă mai jos punctele de vedere ale acestora:

  • Ciprian Bostan, membru al Comisiei de urbanism și lider de grup al PNL (liberalii au cele mai multe multe mandate în CL – 11, și controlează deciziile din plen). „Ideea unui parc în cartierul Păcurari este într-adevăr extrem de tentantă și cu siguranță de mare interes pentru locuitorii din acea zonă a orașului, iar noi consilierii liberali, începând cu cei din Comisia de Urbanism care am discutat-o și îmbrățișat-o, și continuând cu toți colegii noștri, și sunt convins că Executivul Municipiului Iași împărtășește această viziune. Cu toții ne-am bucura ca această idee ea să poată deveni realitate, dar sunt două lucruri majore care trebuie depășite sau rezolvate. În primul rând, datorită suprafeței și poziționării terenului, este la fel de interesant pentru dezvoltări imobiliare cu funcțiuni diverse, ceea ce crește probabilitatea ca la licitație prețul terenului să crească semnificativ față de valoarea de pornire. Pe de altă parte, în scenariul în care municipalitatea ar reuși în timpul scurt rămas până la dată licitației să parcurgă toate etapele necesare pentru a putea participa la licitație, trebuie rezolvată problema asigurării bugetului necesar achiziției, lucru destul de dificil în contextul actual, în care bugetul municipalității este grevat în mare parte de sumele necesare termoficarii în perioada rece care urmează. În ce ne privește pe noi consilierii liberali ne oferim tot suportul pentru a începe aceste demers”, a declarat Ciprian Bostan pentru APIX.ro.
  • Răzvan Timofciuc, membru al Comisiei de urbanism, consilier USR (USR are 8 reprezentanți actuali în CL, și este cea de-a doua forță politică la nivel local, dar se află în Opoziție). „Ne dorim să fie un proiect asumat în interes public, nu politic. Nu vrem o ceartă politică care să nu aibă finalitate concretă. De 150 ani, în Iași nu s-a construit niciun parc de mari dimensiuni, deși populația orașului a crescut de 10 ori. Cele două mari parcuri, Parcul Expoziției, care are 5,4 ha, și Parcul Copou, care are 10 ha, au fost construite în secolul XIX. În audiențele din cartierul Păcurari pe care le-am avut în această vară, cei mai mulți locuitori ne-au semnalat că cea mai mare problemă a zonei este lipsa unui parc în cartier, o zonă de relaxare și de promenadă”, a declarat Răzvan Timofciuc pentru APIX.ro.
  • Mihai Gavril, membru al Comisiei de urbanism, consilier PSD (social-democrații au 5 mandate în CL). „Procedura, în baza Codului Administrativ, spune în felul următor – după depunerea proiectului, depunere care încă așteaptă semnătura consilierilor la secretariatul tehnic al CL, proiectul va ajunge la comisiile de specialitate, iar secretariatul va decide comisiile raportoare. Fiind vorba despre o achiziție a unei suprafețe de teren, probabil comisiile avizatoare vor fi cea Juridică și cea Economică. Discutarea proiectului la Comisia de urbanism s-a făcut în ideea în care comisia a fost prima sesizată pentru analiza unei astfel de cereri. Discuția din Comisia de urbanism a avut un rol de dezbatere, nu de avizare a unui astfel de proiect, o dezbatere în care s-a discutat despre oportunitatea achiziției acelei suprafețe de teren cu scopul declarat de a face acolo un parc de mari dimensiuni. Toți cei care am fost prezenți la Comisie am căzut de acord că zona Păcurari nu există un parc de anumite dimensiuni, iar locuitorii solicită o astfel de investiție”, a declarat Mihai Gavril pentru APIX.ro.
  • Camelia Ciornia, membru al Comisiei de urbanism, consilier PMP (PMP are doi consilieri în deliberativ). „Azi, în Comisia de Urbanism s-a discutat despre posibilitatea de a achiziționa terenul RADEF. Eu am susținut,  încă de la începutul mandatului, faptul că ieșenii au nevoie de mai multe parcuri și locuri de petrecere a timpului liber. S-au făcut pași importanți în acest sens: amenajarea Parcului Copou, Parcului Expoziție,  parcurile din Piața Voievozilor, din Cartierul Dacia, dar și spațiile verzi dintre blocurile din Cantemir, Podu Roș, str. Palat. În cartierul Păcurari nu avem un parc: găsirea unui teren pentru amenajarea unui parc este importantă. Pentru varianta discutată azi, nu avem încă toate informațiile necesare unui vot în plenul Consiliului Local. Termenul este foarte scurt,  sursa de finanțare nu este identificată. Încă nu am primit avizul de legalitate pentru asemenea proiect. La nivel declarativ, toți consilierii  probabil vor fi de acord,  însă trebuie ținut cont de cele semnalate mai sus. Locuitorii cartierului Păcurari merită un parc frumos și bine amenajat. Vom discuta acest proiect până la ședința de plen, a lunii octombrie, și o să vă transmit concluzia”, a declarat Camelia Ciornia pentru APIX.ro.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Spații verzi

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top