Local
Zona Metropolitană Iași are un nou site: apar și cei mai noi membri ZMI, iar populația este aproape de pragul de 600.000 de locuitori
Zona Metropolitană Iași (ZMI) și-a schimbat recent interfața online, noua platformă având destul de multe lipsuri din punct de vedere al informațiilor: de exemplu, nu conține detalii despre activitățile financiare (buget, execuție buget etc.), iar deciziile sunt prezentate succint într-un exercițiu aparent de transparență.
Față de fostul site, actuala platformă cuprinde unele informații și despre fiecare membru, inclusiv despre cele două comune care au aderat la ZMI în martie 2022: Costuleni și Scânteia. Aderarea celor două UAT-uri „urcă” populația ZMI spre pragul de 600.000 de locuitori.
În schimb, la secțiunea „Documente” a site-ului, în cadrul sub-secțiunilor „Rapoarte financiare” sau „Rapoarte de activitate” nu apare vreo informație, iar hotărârile Adunării Generale sunt prezentate succint (doar prima pagină) fără o minimă transparență în ceea ce privește datele financiare ale ZMI. Despre introducerea eventualelor informații cu referire la achiziții nici nu poate fi vorba. Doar nu suntem în Cluj.
Pe site-ul ZMI pot fi consultate și șapte strategii de dezvoltare pentru următorul deceniu în cazul comunelor Bârnova, Costuleni, Holboca, Miroslava, Mogoșești, Popricani și Țuțora.
- Citește și Strategia Primăriei Iași pentru bicicliști: semafoare, piste și interconectarea traseelor cu ZMI
La capitolul proiecte, sunt înșirate mai multe inițiative, de mică anvergură și fără un impact real în dezvoltarea ZMI. Zona Metropolitană a fost înființată în anul 2004, dar în toți acești ani a avut o activitate ștearsă, inclusiv de la momentul preluării conducerii de Grigore Nepotu, director executiv instalat de PNL în această funcție.
În fruntea listei de „proiecte finalizate” este invocată semnarea unui act, respectiv protocolul de asociere în vederea realizării obiectivului de investiții „Tren Metropolitan”.
„Asigurarea unei dezvoltări durabile a zonei metropolitane presupune o strategie, un plan de acțiuni care să ţină seama de nevoile sociale şi economice ale populaţiei metropolitane. Perspectiva dezvoltării durabile presupune existenţa unei imagini de ansamblu asupra stării mediului, evaluarea mijloacelor de ameliorare a calităţii cadrului urban, de reînnoire urbană. Astfel, toate activitățile pe care ADI Zona Metropolitană Iași le desfășoară sunt pentru susținerea obiectivului de dezvoltare durabilă pe termen lung în zona metropolitană”, este descrierea ZMI afișată pe site.
Componența ZMI: Iași, Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Comarna, Costuleni, Dobrovăț, Golăiești, Holboca, Lețcani, Miroslava, Mogoșești, Movileni, Popricani, Prisăcani, Rediu, Scânteia, Schitu Duca, Tomești, Țuțora, Ungheni, Valea Lupului, Victoria și Consiliul Județean Iași.
De remarcat că cea mai mare parte a imaginilor publicate pe site par a fi preluate dintr-o revistă electorală – de exemplu, toate fotografiile cu primarii sunt, în mod evident, făcute pentru afișele electorale din precedenta campanie (vezi aici).