Connect with us

A fost aprobat programul „Noua Casă” pentru anul 2023: sunt deja numeroase solicitări

Utile

A fost aprobat programul „Noua Casă” pentru anul 2023: sunt deja numeroase solicitări

Guvernul a aprobat astăzi un plafon de 1,5 miliarde de lei pentru derularea programului „Noua Casă” în anul 2023, în timp ce valorile maxime pentru credit au rămas aceleași ca în 2022: 66.500 euro (pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 70.000 euro, cu avans solicitat de 5%) și, respectiv, 119.000 euro (pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 140.000 euro, cu avans solicitat de 15%).

„În anul 2023 se așteaptă ca tranzacțiile din zona imobiliară să fie influențațe de mai mulți factori. În ipoteza în care contextul geopolitic se va stabiliza, inflația se va tempera, iar indicii variabili nu vor mai avea fluctuații pozitive, este de așteptat ca volumul tranzacțiilor finanțate prin credite ipotecare să crească, sens în care se propune alocarea unui plafon total la nivelul anului 2023, care să poată susține revenirea cererii pe acest segment”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii, consultată de APIX.ro.

Potrivit documentului citat, se impune a fi făcută precizarea că anul 2022 a fost un an atipic din perspectiva tranzacțiilor imobiliare finanțate prin credite ipotecare, caracterizat de un grad mare de incertitudine, alimentată pe de o parte de criza generată de războiul din Ucraina, iar pe de altă parte de contextul inflaționist și de creștere galopantă a indicilor variabili care intră în componența structurii de cost a creditelor, care au redus semnificativ cererea.

Peste 300.000 de garanții și promisiuni de garantare emise

Programul a fost lansat în anul 2009, iar cei mai mulți beneficiari de-a lungul timpului au fost din București și județele Ilfov, Cluj, Timiș, Constanța, Iași și Brașov.

„De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii decembrie 2022, au fost acordate 330.875 garanţii și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,3 miliarde lei. De la începutul anului 2022 şi până la finele lunii decembrie 2022 au fost acordate în total de 8.313 garanţii în valoare totală de 1,13 mld.lei și 1.485 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,23 miliarde lei, din care, din plafonul anului 2022 au fost acordate 6.911 contracte de garantare în valoare totală de 0,92 mld. lei și 777 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,13 miliarde lei”, se mai precizează în documentul consultat de APIX.ro.

Rata creditelor neperformante a fost de 0,36% din totalul creditelor acordate: de la începutul Programului până la data de 31.12.2022, au fost plătite efectiv un numar de 1.187 garanții, din care se scade un număr de 238 beneficiari repuși în drepturile și obligațiile contractului de credit și de garantare, rezultând un număr de 949 beneficiari și o plată efectivă de 73,25 milioane lei.

„Având în vedere că de la începutul anului s-au primit numeroase solicitări din partea instituțiilor de credit participante în Program, precum și din partea unor potențiali beneficiari ai Programului în ceea ce privește demararea noii etape a Programului pentru anul 2023, prin alocarea de plafon în cadrul programului ”Noua casă” și ținând cont că prin Legea nr. 360/2022 au fost aprobate plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2023, este necesar a se asigura continuitatea și predictibilitatea Programului pentru susținerea corespunzătoare a pieței imobiliare”, explică guvernul oportunitatea derulării programului.

Conform sursei citate, continuarea Programului este foarte importantă pentru segmentul de populație reprezentat în principal de potențialii beneficiari tineri și foarte tineri (cu vârsta cuprinsă între 18 și 28 de ani), care nu au venituri suficient de mari încât să poată susține un proces rapid de economisire a avansului (în cazul creditelor ipotecare standard, nivelul avansului minimum solicitat este de peste 15% din valoarea locuinței care se achiziționează prin credit, în vreme ce în cazul locuințelor achiziționate prin Program avansul este de minimum 5%, în cazul în care valoarea finanţării este de maximum 70.000 EUR, echivalent lei) și se află la prima achiziție de locuință și în general întâmpină dificultăți mai mari în accesarea și susținerea unui credit ipotecar.

Articole din categoria Utile

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top