Connect with us

A fost respinsă contestația PESA la achiziția celor 18 tramvaie la Iași

Proiecte publice

A fost respinsă contestația PESA la achiziția celor 18 tramvaie la Iași

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins cea mai recentă contestație depusă de PESA în cazul achiziției a 18 tramvaie moderne de Primăria Iași: licitația a fost lansată în mai 2023, dar finalizarea procedurii a fost întârziată de două sesizări la CNSC și o acțiune în instanță, toate fiind inițiate de producătorul polonez PESA.

În cadrul acestei licitații, Primăria a stabilit câștigătoare firma Bozankaya (Turcia), pentru un preț ofertat de 7,8 milioane lei/tramvai (circa 141 milioane lei) față de cei 9,8 milioane lei/tramvai (177 milioane) care reprezenta valaorea estimată inițial de municipalitate. De cealalaltă parte, PESA a licitat în jur de 9,4 milioane lei/tramvai (169,5 milioane lei). Acesta a fost și unul dintre aspectele invocate de PESA în ultima contestație: „prețul neobișnuit de scăzut” al turcilor.

Respinge, ca nefondată, contestația formulată de PESA. Admite cererea de intervenție din partea Bozankaya”, se arată în decizia CNSC. PESA a mai invocat în sesizare faptul că turcii nu ar fi clarificat cheltuielile cu resursa umană şi diverse costuri aferente producţiei: proiectare, design, construcţie, documentaţia, aprobare, inspectare, instructaj, transport, livrare etc.

Decizia CNSC nu este una definitivă, PESA având la dispoziție o cale de atac, respectiv prin inițierea unui nou proces în instanță. Anul trecut, PESA a deschis o astfel de acțiune după ce CNSC a respins o primă contestație depusă de polonezi, dar Curtea de Apel a menținut hotărârea CNSC.

Amintim că fondurile pentru achiziția tramvaielor sunt asigurate prin intermediul PNRR, iar contractul ce urmează a fi încheiat trebuie finalizat cel târziu în luna decembrie 2026. În prezent, Primăria mai are în desfășurare o licitație PNRR pentru înnoirea parcului auto al CTP, respectiv achiziția a 25 de autobuze electrice pentru o sumă de aproape 60 milioane lei. În acest caz, sunt două oferte în evaluare (ambele de la turci: Bozankaya și Anadolu), iar termenul pentru stabilirea unui câștigător este 31 martie.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top