Proiecte publice
A fost stabilită firma care va reface fostul Palat Sturdza din centrul Iașului
Compania Națională de Investiții (CNI) a stabilit câștigătorul licitației pentru restaurarea fostului Palat Mihail Sturdza, monument istoric aflat în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB) și unde funcționează Facultatea de Teologie.
Licitația a fost lansată în martie 2021, iar evaluarea tehnică și financiară a ofertelor a fost finalizată pe 8 noiembrie, când CNI a stabilit câștigătorul. Pentru a putea fi semnat contractul trebuie să treacă de 10 zile, timp în care pot fi depuse eventuale contestații de ceilalți participanți la procedură.
Deocamdată, întrucât încă suntem în perioada de contestații, numele firmei nu a fost făcut public. La licitație au participat Conest, Iasicon și o asociere de firme condusă de Smeogal. Contractul are o valoare estimată la peste 46 milioane lei, dar, cel mai probabil, această sumă a scăzut în urma licitației.
Monumentul istoric beneficiază de finanțare guvernamentală, banii fiind deja aprobați de executiv. În acest sens, Guvernul a alocat o sumă de 76,1 milioane lei, în timp ce MMB va cofinanța proiectul cu 4,3 milioane lei.
Proiectul prevede lucrări la nivelul instalațiilor (electrice, sanitare, de stingerea incendiilor etc.) și va fi înlocuită tâmplăria (tâmplăria sculptată a accesului principal din lemn de stejar și grilaj decorativ din fier forjat va fi restaurată). În același timp, vor fi făcute recompartimentări parțiale la demisol, parter, etaj și mansardă, iar în proiect se mai prevede introducerea în clădire a unui ascensor de persoane pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități.
Terenul pe care se află fostul Palat Mihail Sturdza are o suprafață de peste 10.000 mp și este deținut de MMB din 1995.
Facultatea de Teologie Ortodoxă funcționează în fostul Palat Sturdza începând din anul universitar 1993-1994. În cadrul facultății funcționează patru specializări la nivel de licență, cinci programe de master și școala Doctorală. Pentru cei aproximativ 1.000 de studenți (la toate ciclurile de învățământ) se folosesc 23 săli de cursuri, seminarii și laboratoare. La acestea se mai adaugă patru cabinete pentru cadrele didactice, capela pentru practica liturgică a studenților și sala de consiliu profesoral.