Connect with us

Fostul Palat Sturdza din Iași va fi restaurat/Alocare de 76,1 milioane lei

Repere istorice

Fostul Palat Sturdza din Iași va fi restaurat/Alocare de 76,1 milioane lei

Clădirea fostului Palat Mihail Sturdza din municipiu va fi reabilitat cu bani guvernamentali. În imobilul aflat pe str. Lozonschi nr. 9 funcționează Facultatea de Teologie Ortodoxă. Potrivit unei decizii recente a Guvernului, executivul va asigura o sumă de 76,1 milioane lei, iar Mitropolia Moldovei și Bucovinei, proprietarul imobilului, va participa la investiție cu 4,3 milioane lei.

Guvernul a aprobat deja indicatorii tehnico-economici ai proiectului, următorul pas fiind lansarea licitației de proiectare și execuție a lucrărilor de către Compania Națională de Investiții (CNI).

Conform sursei citate, vor fi realizate lucrări la nivelul instalațiilor (electrice, sanitare, de stingerea incendiilor etc.) și va fi înlocuită tâmplăria (tâmplăria sculptată a accesului principal din lemn de stejar și grilaj decorativ din fier forjat va fi restaurată). În același timp, vor fi făcute recompartimentări parțiale la demisol, parter, etaj și mansardă, iar proiect se mai prevede introducerea în clădire a unui ascensor de persoane pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități.

„Investiția este o etapă în procesul de reabilitare, consolidare, modernizare și eficientizare al Facultății de Teologie Ortodoxă, singura facultate de profil din nord-estul României. Faptul că facultatea se află într-o zonă bogată în monumente istorice, de artă, de spiritualitate și de tradiție bisericească, face ca valoarea să crească în ceea ce privește gradul de atractivitate în rândurile tinerilor – studenților, dar și a profesorilor”, se arată în nota de fundamentare ce a stat la baza adoptării hotărârii Guvernului.

Facultatea de Teologie Ortodoxă funcționează în fostul Palat Sturdza începând din anul universitar 1993-1994. În cadrul facultății funcționează patru specializări la nivel de licență, cinci programe de master și școala Doctorală. Pentru cei aproximativ 1.000 de studenți (la toate ciclurile de învățământ) se folosesc 23 săli de cursuri, seminarii și laboratoare. La acestea se mai adaugă patru cabinete pentru cadrele didactice, capela pentru practica liturgică a studenților și sala de consiliu profesoral.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Repere istorice

To Top