Connect with us

Pașcani: licitație pentru restaurarea Palatului Cantacuzino – Pașcanu

Clădirea a fost ridicată în jurul anului 1650

Repere istorice

Pașcani: licitație pentru restaurarea Palatului Cantacuzino – Pașcanu

Palatul Cantacuzino – Pașcanu, construit în jurul anului 1650 și refăcut în secolul al XVIII-lea, va fi reabilitat cu fonduri europene.

Valoarea contractului a fost estimată de autoritatea locală la 14,6 milioane lei, fără TVA. Proiectul prevede restaurarea clădirii principale, a unui corp-anexă și porticul de legătură, precum și amenajări specifice pentru punerea în valoarea a unor vestigii istorice și refacerea terenului aferent de circa 7.000 mp (reconfigurare și reamenajare alei, spații verzi cu gazon, plantări de arbori și arbuști, fântână arteziană, foișor, pergole etc.).

Lucrările au o durată de execuție de 24 luni. Din valoarea totală a contractului, peste 10 milioane lei ar urma să fie utilizate pentru lucrările de construcții, restul sumei vizând spațiile verzi (circa 780.000 lei), lucrări cu caracter arheologic (circa 590.000 lei), asigurarea utilităților (1,2 milioane lei), utilaje și echipamente (1,16 milioane lei) și organizarea de șantier (circa 300.000 lei).

„Obiectivul general al proiectului este impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale”, se arată în caietul de sarcini.

Primăria Pașcani a precizat că, după restaurare, Palatul Cantacuzino – Pașcanu va fi inclus în circuitul turistic și a estimat un număr minim de 5.000 de vizitatori/an.

Palatul, fost conac boieresc, a fost naționalizat în perioada comunistă și, după 1990, a găzduit Palatul Copiilor. În 2011 a fost retrocedat moștenitorilor care, ulterior, au acceptat răscumpărarea obiectivului de către Primăria Pașcani pentru 180.000 euro, bani care au fost plătiți în rate. Autoritatea locală a intrat prin proprietatea imobilului în 2013 și a început demersurile de restauare. Acestea s-au concretizat în martie 2019 când a fost semnat un contract de finanțare europeană în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Palatul are o suprafață construită la sol de 639 mp și are în total 25 de încă­peri pe trei niveluri, fără a pune la socoteală holurile, băile etc. Clădirea anexă (trei camere, casa scării și terasa) are o suprafață construită de 122 mp. Fundațiile unei sere dezafectate (140 mp), o fântână nefunc­țională, un garaj (38 mp) și alei pietonale sunt de asemenea menționate în inventarul preluat în proprietatea privată a municipiului de pe Siret.

Companiile interesate să participe la licitația de lucrări lansate de Primăria Pașcani pot depune oferte cel târziu în ziua de 6 iulie.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Repere istorice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top