Connect with us

Aviz condiționat: 200 de vile vor putea fi construite într-un ritm de 10 locuințe/an

Investiții private

Aviz condiționat: 200 de vile vor putea fi construite într-un ritm de 10 locuințe/an

Consiliul Local (CL) a aprobat luni, 30 mai, o altă investiție importantă pentru zona Bucium: construirea unui ansamblu cu cel puțin 200 de vile va putea fi făcută într-un ritm de 10 locuințe/an, cel puțin până la rezolvarea problemelor de trafic. Dacă Primăria nu-și onorează promisiunile de modernizarea infrastructurii, atunci investitorul va putea implementa proiectul în cel puțin 20 de ani.

Amendamentul a fost formulat de investitor dar la presiunea consilierilor locali: proiectul din Bucium, inițiat de un om de afaceri britanic (Mark Urwin), a făcut obiectul mai mult discuții la nivelul administrației publice locale, principala problemă fiind descărcarea traficului pe șos. Bucium.

Pentru a putea obține aprobarea PUZ-ului, Urwin și-a asumat o declarație notarială că va solicita autorizație de construire pentru cel mult 10 vile/an până la momentul modernizării/amenajări de infrastructuri: ori modernizarea șos. Bucium ori construirea alternativei de trafic Vămășoaia.

În plen, șeful Comisiei de urbanism a preluat amendamentul în forma aceasta, dar consilierii au respins propunerea, în condițiile în care principalii susținători ai amendamentului erau consilierii USR și PSD. În schimb, un alt amendament, propus la nivelul Comisiei juridice și susținut în principal de liberali, și care condiționa proiectul doar de modernizarea șos. Bucium, a fost aprobat de plen prin votul favorabil dat de PNL, PSD și PMP.

Diferența dintre amendamente este importantă: lucrările la șos. Bucium ar putea începe chiar în acest an (în prezent, sunt în evaluare trei oferte depuse la licitație), în timp ce alternativa de trafic Vămășoaia este doar la stadiu „de hârtie”, iar amenajarea acesteia ar costa 127 milioane lei, fonduri de care Primăria nu dispune la momentul actual.

Amplasamentul unde sunt propuse cel puțin 200 de vile se află la circa 1,5 km de zona Plopii fără Soț

Terenul a fost împărţit în două unităţi teritoriale de referinţă, cu regim de înălţime similar (trei sau patru niveluri). „Accesul autovehiculelor la zona studiată se face de pe aleile adiacente ce fac legătura cu str. Narciselor prin intermediul străzilor Ştefan Octavian Iosif şi Plopii fără Soţ cu şoseaua Bucium”, se arată în proiectul de PUZ. Beneficiarul planului urbanistic este un om de afaceri britanic (Mark James Urwin).

În 2019, când investitorul a obținut primele avize pentru proiectul imobiliar, au fost efectuate lucrări de amenajare a terenului, intervențiile fiind pentru rețeaua de drumuri și racordurile necesare la rețelele de utilități.

Înălţimea maximă a imobilelor a fost stabilită la 11 metri în cazul locuinţelor cu regim demisol, parter, 1 etaj şi un al doilea etaj retras şi de 12,5 metri în cazul acelor unităţi locative cu regim demisol, parter şi 2 etaje. „La nivelul fiecărei parcele individuale se vor amenaja spaţii verzi cu un procent minim de 30% din suprafaţa respectivei parcele şi un procent de 5% de spaţiu verde public amenajat (…) Spaţiile neconstruite şi neocupate de accese şi trotuare de gardă vor fi înierbarte şi plantate cu un arbore la fiecare 100 mp”, se mai arată în PUZ.

Planșa urbanistică a proiectului

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

To Top