Connect with us

Ce buget are cea mai bogată comună din Iași: 42% merg la investiții

Sediul Primăriei din Miroslava

Proiecte publice

Ce buget are cea mai bogată comună din Iași: 42% merg la investiții

Cea mai bogată comună din județul Iași, Miroslava, a estimat cheltuieli de peste 60 milioane lei în anul 2021, potrivit bugetului aprobat de Consiliul Local (CL) al comunei. Conform execuției bugetare detaliate pe 2020, Miroslava a avut venituri de 56,2 milioane lei anul trecut, iar cheltuielile au fost de 52 milioane lei.

În 2021, Miroslava beneficiază și de o linie de creditare de 12,4 milioane lei, în timp ce bugetul instituțiile publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii ajung la 1,5 milioane lei. Astfel, bugetul general al comunei este estimat la circa 75 milioane lei.

În ceea ce privește bugetul local, cu venituri estimate la 58,3 milioane lei (diferența de 2 milioane lei în cazul cheltuielilor este acoperită de excedent), cea mai importantă sursă de finanțare sunt veniturile fiscale: 38 milioane lei.

Din această sumă, circa 18 milioane lei reprezintă cotele din impozitul pe venit: taxele pe venitul celor care lucrează pe teritoriul comunei, taxe pe venitul companiilor etc. Impozitele și taxele pe proprietate au o valoare estimată de 5,4 milioane lei, în timp ce sumele defalcate din cote TVA sunt de 12,4 milioane lei.

Fondurile europene reprezintă o mică parte (500.000 lei), dar alte 12 milioane lei vor ajunge la bugetul local al Miroslavei prin intermediul finanțării programelor naționale de dezvoltare locală. Cheltuielile de personal în Miroslava sunt de 10,5 milioane lei în 2021.

Secțiunii de dezvoltare – cheltuielile de investiții – îi sunt alocate 25 milioane lei din bugetul local. Miroslava este cea mai bogată comună din județ, iar pe teritoriul acesteia se află singurele două parcuri funcționale din Iași. În plus, populația a crescut constant în ultimii ani, cele mai recente estimării fiind că cel puțin 25.000 de persoane locuiesc pe teritoriul comunei, iar unele zone sunt în plină dezvoltare imobiliară.

Comuna are o suprafață în jur de 8.200 hectare, în condițiile în care municipiul Iași are aproape 10.000 hectare.

Articole din categoria Proiecte publice

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top