Connect with us

Cinci milioane euro pentru refacerea unui monument istoric

Baia Turcească va deveni centru internațional de artă contemporană

Proiecte publice

Cinci milioane euro pentru refacerea unui monument istoric

Un monument istoric din centrul Iașului va fi refăcut cu bani europeni. Primăria a accesat o finanțare nerambursabilă de 21,6 milioane lei pentru reabilitarea Băii Turcești. La această sumă se adaugă co-finanțarea municipalității, dar valoarea acestuia este nesemnificativă: circa 450.000 lei.

Unul dintre obiectivele proiectului este să atragă anual 1.600 de turiști din afara municipiului Iașului.

Lucrările vor consta în:

  • consolidarea clădirii în concordanță cu principiile de intervenție asupra monumentelor istorice;
  • refacerea finisajelor interioare şi exterioare cu materiale specifice monumentelor eclectice cu influențe orientale, dar ținând cont de necesitățile unui spațiu dedicat artei contemporane;
  • recompartimentarea interioară;
  • restaurarea compartimentărilor ușoare din lemn din zona fostelor vestiare și implementarea unor noi funcțiuni;
  • înlocuirea tâmplăriei interioare și exterioare;
  • refacerea instalaţiilor interioare sanitare, termice şi electrice, curenţi slabi, conform noilor compartimentări şi funcţiuni şi racordarea acestora la branşamentele reţelelor existente, adaptarea clădirii la cerințele de siguranță și securitate la incendiu;
  • reamenajarea terenului în jurul imobilului, astfel încât spațiile interioare de la nivelul demisolului să aibă o relație firească cu grădina, funcțiunile putându-se extinde și generând astfel spectacole în aer liber;
  • adaptarea clădirii la nevoile persoanelor cu dizabilități (lift cu stații la demisol, parter și etaj).

Potrivit reprezentanților municipalității, Baia Turcească va deveni un centru internațional de artă contemporană.

Se va pune accentul pe interacțiunea artiștilor cu publicul prin spații în care aceștia vor putea performa sau expune. Fiecăreia dintre aceste două categorii principale de manifestări artistice îi va reveni câte o zonă majoră din planimetria imobilului”, se arată într-o prezentare a proiectului.

Astlfel, la nivelul parterului, fostele vestiare ale băii turcești, cu rol și de băi de abur, vor deveni spații tampon și vor permite primul contact al publicului cu evenimentele interioare prin intermediul unor prezentări media a istoricului artelor vizuale și artelor performative. Totodată, sălile octogonale acoperite cu câte o cupolă din cărămidă, cu nervuri din profile metalice, vor fi sălile dedicate evenimentelor principale. În prezentare se arată că sala din inima compoziției – fosta încăpere de spălare cu săpun a bărbaților – va deveni scena artelor performative, în timp ce fostul bazin de apă va fi acoperit cu o pardoseală de sticlă securizată, sub care vor fi expuse lucrările artiștilor, amplificând zona de trecere dintre scenă și spațiul dedicat publicului.

De asemenea, sala din axul principal al volumului, cu ferestre către stradă și cu deschideri spre celelalte laturi, opusă scenii, va fi spațiul în care va sta publicul, fiind dotat cu gradene amovibile.

„Artelor vizuale le vor fi dedicate sălile de pe latura vestică a clădirii. Aici vor fi spații pentru expunere de fotografie contemporană, sculptură, pictură, desen, design de obiect, proiecții precum și spații anexe pentru pregătirea expozițiilor, deschise publicului”, se mai precizează în prezentare.

Cum va fi amenajat demisolul:

  • la nivelul demisolului se propun spații pentru proiecții video-proiecții de tip minicinematecă sau de tip cinema, o sală pentru artă performativă – teatru experimental o zonă de expunere de obiect
  • vor fi amenajate două săli de dezbateri post eveniment între artiști și public, de-o parte și de alta a holului principal
  • datorită căderii terenului, latura de sud-est sa va deschide către grădină. Astfel, evenimentele se vor putea extinde în curtea de pe latura de sud-vest, ce va fi amenajată cu gradene
  • tot la acest nivel, în colțul nordic, vor fi amplasate spațiile tehnice.

Ce amenajări vor fi făcute la etaj:

  • etajul va cuprinde info-pointuri pentru fiecare tip de eveniment.
  • va fi prevăzut un studio deschis în care publicul va putea lua parte la evenimentele ce se organizează.
  • se propune o sală pentru dans contemporan și o zonă de mediatecă în care vor putea fi vizionate evenimente artistice contemporane înregistrate.
  • de asemenea, vor fi spații anexe ce vor deservi actul performativ, precum cabine dansatori, grupuri sanitare, recuzită.

Fondurile pentru restaurarea monumentului istoric sunt asigurate prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Contractul de finanțare a fost semnat pe 21 februarie 2018, iar termenul de execuție ajunge la 36 de luni.

Articole din categoria Proiecte publice

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top