Connect with us

Construirea unui nou sediu pentru Primăria Iași: ce variantă au agreat consilierii locali

Proiecte publice

Construirea unui nou sediu pentru Primăria Iași: ce variantă au agreat consilierii locali

Planul urbanistic pentru construirea unui nou centru administrativ a fost aprobat luni, 30 mai, de Consiliul Local (CL), iar din discuții a rezultat și care este varianta agreată de plen: amenajarea clădirii doar pe amplasamentul parcării exterioare fără a se interveni în curtea interioară a Palatului Roznovanu, actualul sediu al municipalității.

În schimb, gardul care împrejmuiește sediul actual, spre str. Agatha Bârsescu, ar urma să fie demolat, iar curtea interioară a Primăriei să devină o piațetă publică care să facă legătura între Palatul Roznovanu și viitorul centru administrativ. În principiu, str. Bârsescu ar urma să devină, în viitor, o stradă de tip „shared-space” unde pietonii să aibă prioritate.

Așa cum APIX.ro a scris zilele trecute, la faza PUZ, proiectanții au propus două variante pentru noul centru administrativ, iar cealaltă viza și construirea unei clădiri în incinta curții interioare, alături de un alt corp pe amplasamentul parcării exterioare.

De precizat că plenul CL a agreat doar ideea amplasamentului și nu neapărat forma arhiecturală propusă la nivel de PUZ, respectiv o formă ovoidală, cu corpuri de clădire care se suprapun. Din acest punct de vedere, unii consilieri au solicitat primarului să organizeze un concurs de soluții arhitecturale pentru a fi stabilită forma finală a imobilului.

„Forma ovoidală este inspirată din arhitectura unei forme de locuire mai veche – civilizaţia Cucuteni, respectiv «casele fără colţuri». Aceste forme ovoidale care se suprapun deschid o perspectivă în orice punct m-aş afla şi din orice direcţie aş veni” – arh. Filip Ciobănașu

În zona analizată există circa 40 de construcţii, iar 13 sunt clădiri monument istoric (Palatul Roznovanu, Teatrul Naţional, Prima Uzină Electrică, sediul BNR, clădirea Finanţelor şi opt case), iar varianta agreată de consilieri are în vedere, potrivit acestora, punerea în valoare a clădirii Teatrului Naținal.

Indiferent de amplasamentul care va fi decis în cele din urmă, potrivit planului urbanistic, regimul propus al centrului administrativ este cu 2 niveluri în subteran şi 4 etaje (ultimul etaj – parţial), la o înălţime maximă de 25 metri (similar cu Palatul Roznovanu).

Arhitectul Filip Ciobănaşu spune că, în primă instanţă, cele 2 niveluri din subteran ar urma să aibă funcţiunea de parcare, dar, în măsura în care, în viitor, accesul maşinilor în zonă va fi limitat atunci funcţiunea poate fi schimbată, de exemplu, în spaţii comerciale, galerii etc. „Odată ce va fi aprobat planul urbanistic, poate fi iniţiat un concurs de soluţii arhitecturale pentru viitoare clădire. PUZ-ul creează permisivităţi în acest sens, prin acest plan sunt propuse intervenţii la nivelul ţesutului urban, dar vorbim despre o viziune în mai mulţi paşi”, declara, zilele trecute, arh. Filip Ciobănaşu.

Coordonator al proiectului Apix.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat atât cu mass-media locale, cât și centrale.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top