Local
Crește fondul de salarii la firma-răsfățată a Consiliului Județean Iași: societatea a împlinit 11 ani fără activitate
Iasi Industrial Park SRL a împlinit 11 ani de la înființare: în tot acest timp nu a desfășurat activitatea pentru care a fost constituită. În schimb, a consumat anual, pentru salarii, banii virați de Consiliul Județean drept capital social – aproape 2,5 milioane lei. Firma are în administrare un teren de până la 20 ha la intrarea în Lețcani unde este așteptată de circa 20 de ani darea în exploatarea a unui parc industrial.
„Precizăm faptul că de la înființare și până la această dată, societatea nu a desfășurat activitatea pentru care a fost înființată, având ca sursă de venit doar capitalul social care a fost virat în contul societății la înființarea acesteia”, se arată în proiectul de hotărâre pentru aprobarea bugetului pe anul 2025 a Iasi Industrial Park.
- Citește și Exemplu de performanță la CJ: cresc salariile la o societate „fantomă”, fără activitate în 8 ani
Firma estimează venituri de 411.000 lei, în condițiile în care fondul de salarii este cu 15% mai mare față de această sumă. În total, cheltuielile sunt prognozate la 691.000 lei – pierderea ar urma să fie acoperită în anii următori. Creșterea semnificativă a cheltuielilor de personal vine în contextul desemnării unor administratori provizorii la societate.
Potrivit documentului citat, cheltuielile de personal vor crește de la circa 182.000 lei la 470.000 lei în anul 2025. Din această sumă, 330.000 lei reprezintă remunerațiile a trei administratori, iar 140.000 lei reprezintă cheltuieli aferente unor angajați (o secretară și doi muncitori, care urmează să fie angajați în trimestrul IV al anului). La finalul anului 2024, societatea fără activitate avea 4 salariați.
- Citește și ANALIZĂ Iasi Industrial Park: 7 ani cu activitate zero, dar salariații și-au încasat lefurile
Administratorul executiv al firmei este Laurențiu Rădulescu, impus la conducerea acestei societăți de către PNL încă de la momentul înființării companiei, pe vremea președintelui Cristian Adomniței. În prezent, Rădulescu se declară „neafiliat politic”. Cei doi administratori neexecutivi sunt Irina Neacșu (expert contabil) și Daniel Schipor (consultant de afaceri și management). Contractele de mandat au fost semnate la finalul anului 2024 pe o perioadă de 5 luni, dar, deși ședința CJ de aprobare a bugetului are loc pe 28 mai, în documentația suport nu există o informație actualizată privind situația contractelor de mandat care au expirat în data de 8 mai 2025.
Singura investiție pe care Iasi Industrial Park o are prevăzută în buget pentru perioada 2025 – 2027 presupune achiziția unui autoturism Dacia Duster (125.000 lei) în anul 2026.
Iasi Industrial Park și-a fundamentat bugetul pe anul în curs apreciind că, începând cu luna noiembrie, va încheia contractele pentru concesionarea întregii suprafețe de 17,2 ha de teren la un preț de 2 euro/mp și a obținerii unor venituri din taxa de administrare de 0,5 euro/mp. Aceeași estimare a fost și în anii trecuți, dar parcul industrial nu a fost operaționalizat – în schiimb, salariile au fost încasate.
Deși contractele de concesionare ar urma să fie încheiate în luna noiembrie 2025, conducerea Iasi Industrial Park nu a lansat încă licitații în acest sens, iar parcul industrial nu este dat în exploatare.
