Connect with us

DOCUMENT Bugetul local: unde se duc banii de investiții?

Cheltuielile de dezvoltare sunt estimate la 300 mil. lei

Utile

DOCUMENT Bugetul local: unde se duc banii de investiții?

Primăria Iași a publicat varianta (semi)extinsă a bugetului local pe anul în curs, ce cuprinde inclusiv listele cu investiții: fonduri europene, proiecte în continuare și proiecte noi.

Bugetul local are o valoare de 764 milioane lei, iar aproape 300 milioane lei este suma destinată secțiunii de dezvoltare, respectiv alocările pentru investiții. Dar, mai bine de jumătate din sumă este finanțarea europeană estimată pentru 2019 și, cel mai probabil, Primăria nu va reuși să atragă toate fondurile pe care și le propune. De exemplu, municipalitatea a estimat că va accesa o finanțare europeană de aproape 90 milioane lei în cazul a trei proiecte europene (reabilitarea a cinci tronsoane de tramvai), dar aceste proiecte abia sunt în faza de licitație. Chiar dacă nu vor fi contestații la proceduri, tot e greu de crezut că va fi accesată o sumă atât de mare, în condițiile în care, înainte de lucrări, este și etapa de proiectare.

În general, cele mai mari investiții ale Primăriei în 2019 fac referire la infrastructura de transport, atât în ceea ce privește fondurile europene, când și resursele proprii. Din propriile venituri, municipalitatea a alocat 88 milioane lei, iar jumătate din sumă este prevăzută pentru reabilitare de străzi, construcția podului peste Bahlui din zona Cicoarei, construirea locuințelor din Grădinari și modernizarea aleilor și trotuarelor din cartiere.

Municipalitatea pregătește și unele documentaţii tehnice pentru investiții viitoare: expertize (pasajele ACB şi Socola) şi proiectare (liniile de tramvai finanţate de UE, sistem e-ticketing).

În ceea ce priveşte investiţiile noi, suma prevăzută este relativ mică: 16,4 milioane lei, iar una dintre cele mai mari alocări este pentru proiectarea unui stadion municipal (3,7 milioane lei). Municipali­tatea are în vedere ambele soluţii: moder­nizarea stadionului din Copou sau ampla­sarea stadionului în altă zonă.

„Am încercat să sondăm un pic un punct de vedere al comunităţii sportive ieşene şi care, într-adevăr, consideră că cel mai bun loc pentru stadion rămâne în continuare Copo­ul, având în vedere că istoria acestui club este legată de dealul Copoului. Dar pro­babil că proiectanţii pot veni şi cu alte soluţii“, a comentat Mihai Chirica.

Alte 3,8 milioane lei sunt prevăzute pentru amenajarea de terenuri de sport la instituţii şcolare, iar un milion de lei pentru proiectarea unei Săli de sport.

În rest, municipalitatea îşi mai propune ca proiecte noi: lucrări la scările rulante de la Hala Centrală, realizarea unei benzi suplimentare de circulaţie adiacente pasajului Octav Băncilă, înfiinţarea unui sistem de avertizare sonoră la trecerile de pietoni semaforizate pentru persoane cu deficienţe de vedere, montarea unui sistem de iluminat arhitectural la Palatul Roznovanu, amplasarea de panouri video stradale şi achiziţia de diverse dotări.

Apix.ro vă pune la dispoziție bugetul local în varianta publicată de Primărie (alternativ, bugetul poate fi consultat și accesând acest link). De remarcat că documentul cuprinde inclusiv toate evenimentele pe care Primăria estimează că le finanțează în acest an. Deși în buget nu apare suma, municipalitatea a alocat pentru vizita Papei Francisc, din 1 iunie, aproape 4 milioane lei. Municipalitatea a programat şi două dezbateri publice pe tema bugetului: prima va avea loc sâmbătă (ora 10.00), iar cealaltă, luni (ora 17.00), ambele la sediul instituției.

[pdf-embedder url=”https://apix.ro/wp-content/uploads/2019/04/1555593830-Proiectul-de-Buget-2019.pdf” title=”1555593830-Proiectul de Buget 2019″]

 

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Utile

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top