Connect with us

Elvețienii se prind în hora „verde” de la Iași: parc solar întins pe 65 hectare

parc fotovoltaic cu panouri solare

Energie verde

Elvețienii se prind în hora „verde” de la Iași: parc solar întins pe 65 hectare

Elvețienii de la Renera vor dezvolta un parc solar întins pe 65 hectare pe raza comunei Voinești, județul Iași. Parcul face obiectul a două proiecte distincte, dar parcelele sunt vecine: unul cu 50.000 de panouri pe 45 hectare și celălalt cu 25.000 de panouri pe 20 hectare. Potrivit informațiilor APIX.ro, terenurile au fost puse la dispoziție de Mitropolia Moldovei și Bucovinei: MMB rămâne proprietar, iar elvețienii au drept de superficie.

Proiectele sunt derulate prin intermediul unei firme înființate anul trecut de elvețieni, cu sediul la Timișoara: Renera Two SRL. Grupul a implementat investiții similare în Elveția, Spania, Italia sau Germania. Ambele parcuri de la Voinești vor fi operaționale pentru circa 30 de ani, conform estimărilor investitorului. Puterea instalată totală va fi de 46 MW.

schita amplasament parc solar voinesti
Amplasamentul este în extravilanul comunei Voinești, iar cea mai apropiată localitate este satul Lungani, pe latura sud-vestică. Parcul va fi amenajat la 1,7 km de Pădurea Floreanu-Frumușica-Ciurea

În aprilie 2024, Renera a demarat la Brăila un proiect pentru construirea celui mai mare parc fotovoltaic plutitor din România, cu o capacitate de 50 MW și întins pe 37 hectare de apă. În țara noastră, Renera are în plan dezvoltarea de parcuri solare pe o suprafață totală de 250 hectare.

Cuantumul investiției de la Voinești nu este cunoscut, compania spunând că această informație este „confidențială”. Termenul de finalizare pentru ambele parcuri este 2027, conform informațiilor APIX.ro. Proiectul elvețienilor este mai mare decât cel de la Vlădeni, în care sunt implicați americani, dar mai mic decât cel proiectat la Hălăucești, parc de care se ocupă firma care a intermediat amenajarea parcului eolian de la Ruginoasa.

„Energia produsă de centrala fotovoltaică va fi livrată consumatorilor aparținând beneficiarului, surplusul de energie fiind livrat în Sistemul Energetic Naţional”, se precizează în documentațiile depuse de Renera la instituțiile de resort pentru obținerea avizelor necesare emiterii autorizației de construire.

Din 2020 încoace, în județul Iași este un al doilea val de proiecte „verzi” care, față de valul din 2010, are deja investiții concretizate, un exemplu în acest sens fiind parcul eolian de la Ruginoasa care livrează energie în sistemul național de la începutul anului, o investiție a unui grup condus de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov. Alți investitori majori din străinătate și care își fac simțită prezența la Iași sunt Shikun Binui (cel mai mare constructor din Israel), grupul german VSB (care gestionează parcuri cu 655 de turbine eoliene și 58 de parcuri solare), francezii de la Solveo sau americanii de la Tejas.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Energie verde

To Top