Investiții private
FOTO Ce lucrări au fost efectuate până acum pe terenul unde a fost aprobat un imobil de 155 metri
Lucrările de consolidare a versantului din zona intersecției str. Anastasie Panu – Elena Doamna – terenul de peste drum de fostul Hotel Europa – ar urma să fie finalizate în luna septembrie 2022. Acestea au început în urmă cu trei ani, în toamna anului 2018.
Inițial, terenul a fost în proprietatea unei firme din Vaslui (Investexpert SRL) care a reușit, în 2009, să obțină aprobarea în plenul Consiliului Local (CL) a unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care permite construirea unui imobil cu o înălțime maximă de 155 metri – este cea mai înaltă clădire aprobată din istoria CL.
„Se aprobă Planul Urbanistic Zonal-Iaşi, strada Elena Doamna nr. 27, întocmit în vederea construirii unui imobil cu spaţii comerciale, birouri, parcaje şi funcţiuni complementare pe teren proprietate privată persoană juridică. Suprafaţa terenului studiat prin PUZ este de 1559,50 mp, din care 679,50 teren proprietatea municipiului Iași și 880 mp, deţinut în baza contractului de vânzare-cumpărare nr.1623/19.04.2007. Indicatori urbanistici: POT=80%, CUT=21; înălţime maximă 155 m”, se arată în HCL 320/2009.
Între timp, terenul a intrat în proprietate firmei M.Chim, patronată de omul de afaceri Cristin Zămosteanu. Investitorul imobiliar și-a întregit proprietatea și cu suprafețe din imediata apropiere, estimările APIX.ro fiind că acesta deține acum în jur de 10.000 mp (citește aici detalii).
În prezent, lucrările de consolidare a versantului sunt executate în baza a două autorizații: 981/2018 și 435/2020. „Consolidare versant, construire parcare subterană și împrejmuire teren proprietate și teren concesionat”, se arată în autorizația din 2018. Autorizația ulterioară, din anul 2020, a fost necesară întrucât investitorul a extins suprafața care făcea obiectul avizului inițial și a majorat inclusiv numărul de locuri de parcare (de la 108 locuri la 257 locuri). În autorizația de acum doi ani figurează cinci niveluri în subteran pentru parcări.
În ultimii ani, M.Chim a încercat să obțină autorizație de la Primărie pentru o serie de obiective pe terenurile pe care le deține în zona menționată, dar fără succes. Nu e clar acum care este intenția reală a investitorului în ceea ce privește destinația viitoarelor imobile din întreaga zonă. Surse APIX.ro spun că, din acest punct de vedere, Zămosteanu are o problemă: influența omului de afaceri la nivelul conducerii Primăriei a scăzut substanțial (citește aici un exemplu relevant), mai ales după ce acesta, în 2020, a stat o perioadă în arest preventiv.
Galerie foto (martie 2022):