Connect with us

FOTO Proiect major, lângă Egros: zeci de tronsoane de bloc, cu până la 20 de etaje, pe 7 ha

Investiții private

FOTO Proiect major, lângă Egros: zeci de tronsoane de bloc, cu până la 20 de etaje, pe 7 ha

Un proiect major de reconversie a unei foste zone industriale (parte din Terom, imediat după Egros) a intrat în procesul de autorizare la nivelul Primăriei. Terenul are peste 7 hectare, iar investitorul, o firmă ai cărei beneficiari finali sunt familia Cheșcu și omul de afaceri Cristian Delcea, vrea să construiască zeci de tronsoane de bloc cu un regim de până la 20 etaje, la o înălțime de 70 metri. Spre comparație, turnul Palas are 73 metri.

Proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) face obiectul unei dezbateri publice care va avea loc la Primărie în a doua jumătate a lunii martie. Municipalitatea a publicat ieri propunerea urbanistică. În proiect nu este specificat numărul apartamentelor, dar un indiciu îl putem găsi la informațiile despre parcaj: sunt prevăzute peste 2.200 de locuri de parcare (subterane și supraterane). De regulă, în proiectele urbanistice se estimează un loc de parcare pentru fiecare apartament.

Sursă randări: proiectul de PUZ publicat de Primăria Iași

Terenul a fost achiziționat în anul 2018 de la Romcarbon, iar prețul a fost de peste 7,3 milioane euro. Între timp, firma Office & Logistic SRL a întocmit PUZ-ul și propune funcțiuni precum: locuințe colective, spații de învățământ, comerț, servicii și birouri.

Potrivit proiectului de PUZ, terenul a fost împărțit în două unități teritoriale de referință: o zonă dedicată blocurilor de locuințe (5,2 ha) și cealaltă pentru spații de învățământ și funcțiuni complementare (2 ha). În cazul suprafeței cu funcțiunea de locuire, bilanțul arată o amprentă la sol a blocurilor de circa 22.000 mp, în timp ce spațiile plantate vor ocupa peste 15.600 mp (30%), iar circulațiile auto și pietonale (alături de piste pentru biciclete) vor fi amenajate pe aproape 15.000 mp. Regimul blocurilor este propus cu subsol, demisol, parter și 20 de etaje.

În centrul ansamblului vor fi spații de învățământ și funcțiuni complementare, cu un regim de până la 6 etaje

În ceea ce privește imobilele aferente spațiilor de învățământ, acestea vor ocupa 7.000 mp, în condițiile în care pe alți 6.000 mp vor fi spații verzi, iar circulațiile pe circa 7.000 mp. Accesul auto și pietonal este propus atât din str. Calea Chișinăului, cât și din bld. Metalurgiei.

„În prezent, amplasamentul este un teren industrial slab valorificat economic, ce prezintă o probabilitate ridicată de poluare a solului, aerului sau a apelor subterane și cu risc infracțional. Realizarea investiției propuse prezintă următoarele avantaje: curățarea și amenjarea terenului, realizarea de resurse bugetare prin impozite și taxe și creșterea valorii peisagistice a zonei”, se precizează în proiectul de PUZ.

„Amplasamentul beneficiază în prezent de 6 zone de acces, ce sunt păstrate: 3 accesuri realizate din drum public și 3 accesuri realizate prin proprietăți private. Se propune un nou acces auto din zona bld. Metalurgiei. Accesul la toate construcțiile propuse urmează a se realiza prin introducerea unor circulații auto dimensionate corespunzător, ce coincid cu parcelele cu destinația de drum sau utilizate în prezent drept căi de acces”, se mai arată în PUZ.

Un argument invocat în PUZ pentru construirea ansamblului de clădiri vizează faptul că zona este „o rană deschisă” generată de deindustrializarea treptată și „o sursă de degradare a orașului”, după cum relatează și „Ziarul de Iași” pe temă. În privința regimului de înălțime, proiectanții spun că necesitatea de locuire a fost acoperită „pentru o vreme” de dezvoltarea pe orizontală a orașelor, în ciuda unor limitări precum distanțele mari pe care locuitorii din zonele suburbane trebuie să le acopere pentru a ajunge în diverse zone ale orașului sau costurile ridicate pentru dezvoltarea rețelelor de transport și de utilități.

În aceste condiții, spun proiectanții, s-a dezvoltat ideea de a regenera zone abandonate și de a le da noi funcții care să asigure o dezvoltare sustenabilă a orașului.

„Această abordare este specifică proiectelor <<brownfield>>, tipologie de intervenție abordată și în proiectul propus. Noile construcții, funcțiunea și regimul de înălțime propuse se vor conforma necesității de dezvoltare a zonei, fiind studiate proiectele de PUZ învecinate, ce abordează ideea de regenerare urbană a zonelor industriale, prin crearea unor ansambluri de locuințe colective cu funcțiuni mixte ce beneficiază de funcțiuni complementare precum servicii, birouri, comerț etc.”, se mai precizează în PUZ.

În context, este oferit ca exemplu proiectul Silk District, aflat în construcție tot pe str. Calea Chișinăului. După dezbaterea publică de la sfârșitul lunii martie, proiectul propus de Office&Logistic SRL va putea intra în circuitul de avizare de la nivelul Primăriei și să fie ulterior aprobat de către plenul Consiliul Local (CL) pentru ca, în final, investitorul să obțină autorizația de construire.

Firma Office&Logistic SRL este deținută în cotă parte de alte două companii: Flux SRL și Rom Paper 2000 SRL, patronate de familia Cheșcu și, respectiv, omul de afaceri Cristian Delcea.

Alte randări care sunt incluse în proiectul de PUZ:

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

To Top