Connect with us

Harta investițiilor publice din țară: 150 miliarde lei, iar peste jumătate reprezintă fonduri UE. Cum stă Iașul?

Proiecte publice

Harta investițiilor publice din țară: 150 miliarde lei, iar peste jumătate reprezintă fonduri UE. Cum stă Iașul?

Recorder.ro a lansat o hartă interactivă a investițiilor din întreaga țară, după ce a colectat informații de la autoritățile locale și județene. Demersul jurnaliștilor a scos la iveală faptul că, în prezent, ar fi gestionate proiecte în valoare totală de circa 150 miliarde lei, iar cei mai mulți bani (81 miliarde lei) sunt fonduri europene.

Iașul apare cu investiții în valoare de 2,8 miliarde lei, în condițiile în care fondurile UE reprezintă 1,6 miliarde lei, iar cele naționale sunt de aproape 900 milioane lei. În același timp, o sumă de 223 milioane lei sunt bani de la bugetele locale, iar 24 milioane lei sunt fonduri mixte.

Totuși, datele colectate de Recorder.ro nu cuprind unele proiecte majore de investiții: de exemplu, nu a fost inclus proiectul de extindere a rețelelei de apă, iar, doar în cazul acestui proiect, valoarea ajunge la peste 2,4 miliarde lei. Spre diferență, în alte județe un astfel de proiect figurează în listă. De asemenea, nu este inclus Spitalul Regional de Urgență cu o valoare tot de 2,4 miliarde lei, iar finanțarea este deja asigurată prin împrumutul făcut de către Guvern la Banca Europeană de Investiții și din fonduri europene.

În același timp, unele proiecte sunt trecute cu valori mai mici față de cele reale: de exemplu, proiectul de construire a ansamblului de locuințe sociale din Grădinari, proiect al Primăriei, figurează cu 13 mil. lei, deși valoarea proiectului ajunge la aproape 70 milioane lei. Nu în ultimul rând, lipsesc investițiile făcute de ANL în locuințe. Cu toate acestea, harta întocmită de Recorder.ro poate fi un instrument util de lucru.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

To Top