Utile
Iași: Certificatele de urbanism pot fi obținute electronic
Primăria Iași a finalizat procedurile necesare pentru lansarea serviciului prin care certificatele de urbanism pot fi emise electronic. De o astfel de facilitate mai beneficiază, la nivel național, cetățenii din orașe precum Cluj, Focșani, Râmnicu Vâlcea, Întorsura Buzăului, Sector 3 București, Sibiu și Cristuru Secuiesc.
Citește și Tot ce trebuie să știi pentru autorizarea unei construcții la Iași
Pentru a obține certificatul pe cale electronică, cei interesați pot lansa o solicitare pe portalul e-guvernare, platformă ce poate fi accesată la ACEST LINK. În cadrul acestei platforme a fost lansat acum mai mult timp așa-numitul „Punct de Contact Unic electronic”, prin intermediul căruia cetățenii pot obține diverse documente de la primării care sunt „înrolate” în sistem.
În primul rând, solicitantul unui certificat trebuie să se logheze în sistem. Pentru acest lucru, există trei posibilități: un cont existent pe ghiseul.ro, prin eDirect sau Certificat digital calificat.
Citește și Delimitarea corectă a cartierelor din Iași: tu știi în ce cartier stai?
După selectarea autorității locale („Primăria Municipiului Iași”) se accesează „eliberare certificat urbanism” și apoi trebuie încărcate în sistem trei documente: cerere tip eliberare Certificat urbanism (model existent în sistem), schiță cadastrală/plan de încadrare în zonă – atașament semnat electronic și chitanță taxă eliberare Certificat de urbanism. De menționat că fiecare document trebuie să fie în format .pdf, .p7s și .p7m.
Citește și Noul PUG: Suprafața rezidențială a Iașul se va dubla
„Certificatul de urbanism este actul public de informare emis de autoritățile publice locale, prin care se fac cunoscute solicitantului, persoană fizică sau juridică, elementele care caracterizează regimul juridic, economic şi tehnic al unui imobil, stabilite prin evidenţele existente şi documentaţiile de urbanism şi amenajarea teritoriului. Certificatul se eliberează în baza cererii depuse de solicitant conform formularului tipizat model F.1, în care se precizează scopul, elementele pentru identificarea imobilului (adresă, număr carte funciara, număr cadastral)”, se arată în descrierea procedurii.
Citește și SCHIȚĂ: cum se va dezvolta Aeroportul Iași în următorii 10 ani?
După cum veți putea observa, prin acest sistem mai pot fi obținute alte patru documente de la Primăria Iași ce țin de urbanism: prelungire certificat de urbanism, prelungire autorizație de construire, prelungire autorizație de desființare și avizul de oportunitate. De asemenea, pe cale electronică mai pot fi obținute și cerficate de atestare fiscală atât de persoane juridice, cât și de persoane fizice.
Citește și Tot ce trebuie să știi despre accesul auto la viitorul Spital Regional de Urgență