Connect with us

Întârziere de minim 5 luni pentru autostrada Iașului: nici acum nu e gata traseul pe Lețcani – Ungheni

Local

Întârziere de minim 5 luni pentru autostrada Iașului: nici acum nu e gata traseul pe Lețcani – Ungheni

Proiectantul autostrăzii Ungheni – Iași – Târgu Neamț are o întârziere de cel puțin 5 luni în stabilirea traseului celor 100 km, principala problemă fiind porțiunea dintre Lețcani și Ungheni, în condițiile în care, în prima variantă prezentată public, erau afectate zeci de locuințe existente.

Primăriile din zona traseul și cetățenii afectați au atras atenția asupra acestui lucru, astfel că proiectantul trebuie să identifice o altă rută, prin extravilanul localităților pentru ca locuințele existente să nu fie expropriate. Identificarea unui traseu tergiversează proiectului, după cum a observat Adrian Covăsnianu, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor.

  • AMC1 (Analiza Multicriterială 1), o etapă prin care se stabilesc alternativele de traseu, trebuia finalizată și predată la finele lunii septembrie 2021. Dar nici acum nu avem finalizată această etapă și implicit agreat un traseu între Lețcani și Ungheni. Ce înseamnă asta? Înseamnă întârzieri în lanț pentru campania de teren pe cei 100 km astfel că și termenul de 12 luni pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate va fi mai mult ca sigur decalat. Ce a determinat această întârziere? Lipsa fundamentării temeinice a alternativelor de trasee astfel că recomandările Jaspers au fost destul de dure și clare! – Adrian Covăsnianu.

Contractul pentru proiectarea tronsonului Ungheni – Iași – Tg Neamț, parte din autostrada A8, a fost semnat în aprilie 2021. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat contractul cu firma Consitrans. Această companie este proiectant și pe două tronsoane din autostrada A7: Ploiești – Buzău și Buzău – Focșani.

Consitrans SRL va încasa 58 milioane lei, fără TVA, pentru proiectarea autostrăzii Iașului. Durata contractului este de 22 de luni:

  • Completarea/actualizarea/revizuirea Studiului de Fezabilitate – 12 luni
  • Realizarea Proiectului pentru Autorizarea Executarii Lucrarilor de Construire (PAC) si obtinerea Autorizatiei de Construire – 5 luni
  • Proiect tehnic de execuție – 5 luni

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Local

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top