Connect with us

Investiție de 4 milioane euro într-o linie electrică subterană pentru conectarea a trei parcuri eoliene

parc eolian ruginoasa iasi drona

Energie verde

Investiție de 4 milioane euro într-o linie electrică subterană pentru conectarea a trei parcuri eoliene

Investitorii în trei capacități energetice din Deleni și Scobinți vor cheltui 4 milioane euro pentru realizarea unei linii electrice subterane pe o lungime de 35 km. Rețeaua va tranzita, în extravilan, șase comune și un oraș. Compania care va suporta investiția este Shikun&Binui.

„Cablurile se vor poza în pamânt la adancimea de aproximativ un metru pe traseele fară obstacole, iar la subtraversarea drumurilor amenajate sau a altor obiective. (…) Linia va ocupa temporar aproximativ 105.000 mp (35 km cu o lățime de până la 3 m) pe domeniul public și anume drumuri de exploatare agricolă, drum comunal, drum județean, drum național și proprietăți private”, se arată în proiectul consultat de APIX.ro.

Terenurile afectate de lucrările de construire sunt situate în extravilanul comunelor Deleni, Scobinți, Ceplenița, Cotnari, Balș, Cucuteni și a orașului Hârlău. În documentație se precizează că investiția în linia electrică subterană se ridică la 4 milioane euro.

„Creșterea consumului mondial de energie electrică, precum și criza combustibililor tradiționali, au impus necesitatea identificării unor surse alternative de energie, cu scopul înlocuirii, în timp, a energiei produse convențional din combustibili fosili cu o energie produsă din surse regenerabile, nepoluantă”, este una dintre justificările proiectului.

APIX.ro a scris în premieră despre parcurile eoliene de la Deleni încă din luna martie 2023. Între timp, Shikun a obținut avizul de mediu pentru proiect. Investiția de la Deleni va fi implementată de firma Deleni Wind Energy SRL (cu sediul social în Constanța). Această firmă este deținută de către Shikun and Binui Energy România, subsidiara din România a Shikun & Binui Energy Europe BV, holding înregistrat în Olanda și deținut de firma israeliană, după cum au revelat verificările APIX.ro.

Conform beneficiarilor, producția de energie electrică prin conversie fotovoltaică a energiei solare și eoliene nu provoacă emisii de substanțe poluante în atmosferă, iar fiecare kWh produs prin sursa fotovoltaică permite evitarea răspândirii în atmosferă a 0,3-0,5 kg de CO₂, rezultate din producerea prin metoda tradițională.

Linie electrică subterană va conecta capacitățile energetice la stația de transformare Boureni, investiție care face obiectul unei alte documentații.

traseu linie electrica subterana
Traseul liniei electrice subterane

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Energie verde

To Top