Connect with us

La ei se poate: Clujul are în lucru al doilea PUG în 10 ani/Iașul are un PUG din 1999

Proiecte publice

La ei se poate: Clujul are în lucru al doilea PUG în 10 ani/Iașul are un PUG din 1999

O firmă din București are în lucru reactualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj, actualul document strategic fiind aprobat la sfârșitul anului 2014. Spre diferență, Iașul are încă în vigoare un PUG din 1999.

Clujul a semnat contractul de reactualizare a PUG în toamna anului 2020. Elaborator este firma Synergetics Corporation, lideră a unei asocieri care și-a adjudecat contractul pentru o sumă de aproape 1,8 milioane lei. Noul PUG al Clujului ar urma să fie gata în septembrie 2022, în condițiile în care actualul document – aprobat în 2014 – expiră în 2024. Astfel, timp suficient pentru dezbaterea noului PUG, pentru obținerea avizelor și pentru parcurgerea tuturor pașilor procedurali care să conducă la aprobarea în timp util a planului urbanistic în deliberativul clujean.

Situația de la Cluj diferă semnificativ față de cea de la Iași: în Capitala Moldovei, nu a fost încă aprobată reactualizarea PUG valabil din 1999. De aproape 10 ani, Primăria invocă tot felul de întârzieri pe fondul obținerii unor avize de la instituții de resort. Anul acesta, în bugetul Iașului, există o alocare de circa un milion lei pentru finalizarea documentației urbanistice, dar șansele ca PUG din 1999 să fie reactualizat prin aprobarea unui nou PUG în 2021 sunt aproape inexistente.

În tot acest timp, destule zone din Iași nu sunt reglementate urbanistic, iar riscul ca haosul din acest domeniu să continue sunt destul de mari, dacă nu chiar inevitabile.

Actualul PUG al Iașului a fost prelungit de mai multe ori, ultima dată în anul 2018, în baza unor decizii ale guvernului, deși valabilitatea stabilită prin lege este de 10 ani. Ultimul termen pentru actualizarea documentației din 1999 este 2023, iar Primăria Iași pare a profita din plin din acest lucru, din moment ce nu face demersuri reale pentru aprobarea noului document.

Citește și:

Precizare: În toate textele de mai sus este vorba despre noul PUG care actualizează documentația din 1999 și care încă nu a fost supus aprobării consilierilor locali.

  • Noul PUG al Iașului a fost lansat pe vremea fostului primar Gheorghe Nichita, fiind întocmit în perioada 2010 – 2014. Cu toate că documentul era finalizat, documentul nu a fost aprobat, în condițiile în care noul primar Mihai Chirica (din mai 2015) a avut altă viziune. De șase ani, Iașul se află într-o tergiversare continuă pentru aprobarea PUG spre disperarea investitorilor de bună credință. Mereu, Primăria a aruncat vina neaprobării planului urbanistic către alte instituții

Între timp, Clujul începe să gândească o dezvoltare din punct de vedere metropolitan: în caietul de sarcini aferent licitației pentru reactualizarea PUG se arată că documentul trebuie întocmit astfel încât să se țină cont și de zona metropolitană. Iașul, deocamdată, nu are reglementări urbanistice nici măcar pe unele zone din interiorul intravilanului (extins).

„Planificarea în prezent a viitorului orașului trebuie să țină seama realist de scenariile de evoluție a cooperării metropolitane. Ele pot conduce la elaborarea unui PUG metropolitan, care poate aspira la diminuarea unor mari disfuncționalități și la conturarea mai clară a unor direcții de dezvoltare spațiale, în condițiile în care PUG e doar unul dintre instrumentele de planificare a dezvoltării spațiale”, se arată în documentație.

Amintim că, la Cluj, autoritățile arată un nivel de transparență în ceea ce privește informațiile din PUG, la care ieșenii nici nu pot visa: pe o hartă interactivă, oricine poate afla condițiile de construire în fiecare zonă din oraș. La Iași, PUG a fost recent (re)publicat sub forma unui fișier PDF încărcat pe Google Drive.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top